Gránátalmás sültkarfiol-saláta
Ha az ember egyszer elkezdi a zöldségek sütését, nagy kockázatot vállal, mert soha nem akarja majd abbahagyni. Ebbe a hibába sajnos én is beleestem, de őszintén szólva annyira azért nem bánom. Az én legnagyobb kedvencem a sült karfiol, amit levesnek, főzeléknek, salátának vagy csak úgy, délutáni nassoláshoz is nagyon tudok ajánlani. Itt gránátalmával és pirított mogyoróval kevertem, a többi már csak hab a tortán. Egyszerű, izgalmas és függőséget okoz. Én szóltam!
Gránátalmás sültkarfiol-saláta
Hozzávalók 2-3 főre:
- negyed táskanál só
- 4 evőkanál (durvára vágva) mogyoró
- 1 szál újhagyma
- 10 dkg bébispenót
- fél db citrom leve
- 1 fej karfiol
- fél teáskanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 0,5 dl olaj
- 1 db gránátalma
Elkészítés
A sütőt 220-230 fokra melegítsük elő. A fél dl olajat, sót, paprikát egy kisebb tálban keverjük össze. A rózsáira szedett karfiolt tegyük egy közepes nejlonzacskóba, és borítsuk rá a fűszeres olajat. Fogjuk be a zsacskó száját, és alaposan rázzuk össze. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és borítsuk rá a karfiolt. Ne fedjék egymást, inkább két adagban süssük. Tegyük be a sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük barnára. Hagyjuk kihűlni. Közben pirítsuk meg a magokat, fejtsük ki a gránátalma magjait. Egy nagyobb keverőtálban keverjük össze az olívaolajat a citromlével, sózzuk, borsozzuk. Dobjuk rá a parajleveleket, és óvatosan forgassuk össze. Adagoljuk tányérokra, osszuk szét a kihűlt karfiolt. Szórjuk meg a durvára aprított mogyoróval és a gránátalma magjaival. Hintsük meg petrezselyemzölddel és a karikázott hagymával. Pirítóssal és pirított csirkemellel laktatóbbá tehetjük.
Currys lencsekrémleves sült sárgarépával
Ha döntenem kéne, hogy zöldségfelhozatal szempontjából az őszi-téli vagy a tavasz-nyári szezont kedvelem-e jobban, kapásból rávágnám, hogy az előbbit. Sokan unalmasnak tartják őket, de ha kicsit letérünk a klasszikus útról, akkor egy igen változatos és igen izgalmas világba csöppenhetünk. Hála a keleti konyhaművészetnek és a sokféle fűszernek a már-már unalmas és egyhangú ételeinket tényleg felturbózhatjuk, és kicsit extrábbá tehetjük. Hello Világ!
Currys lencsekrémleves sült sárgarépával
Recept 3 főre:
- pár csipet + késhegynyi só
- 0,5 teáskanál őrölt római kömény
- 1 l alaplé
- 1 teáskanál currypor
- fél db citrom leve
- 10 dkg póréhagyma
- 1 csokor koriander
- 2 evőkanál olívaolaj
- 30 dkg lencse
- 1 evőkanál vaj
- 3 szál sárgarépa
- 1 db babérlevél
- pár csipet bors
- 3 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál dijoni magos mustár
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén dinszteljük üvegesre. Finoman sózzuk. Reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk rá a curryport és a római köményt, borítsuk rá a lencsét majd alaposan forgassuk össze. Öntsük fel az alaplével, sózzuk fél teáskanál sóval, dobjuk bele a babérlevelet és 20-25 perc alatt fedő alatt főzzük puhára. Közben a 3 ek olajat keverjük el a késhegynyi curryvel és a sóval. A répát tegyük egy kisebb zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, és 10-12 perc alatt süssük meg a répákat. Közben nézzünk rá a lencsére, és ha kell, öntsünk hozzá folyadékot. Ha megfőtt, vegyük ki a babért, adjuk hozzá a mustárt és a citromlevet, majd turmixoljuk krémesre. Ha kell, sózzuk, borozzuk. Ízlés szerint savanyítsuk. Sült répával és durvára aprított zöld fűszerrel tálaljuk.
Citromos burgonyafőzelék sült zellerrel
Ebben a főzelékben sok olyan, számomra nagyon fontos téli hozzávaló találkozik egymással, amik külön-külön is a szívem csücskei, hát még így, egy főzelékben összehozva. Talán meglepő, hogy a krumpli és a zeller ennyire lázba tud hozni, de ha mindezt citromosan és megsütve kombinálom egymással, akkor mindjárt más a helyzet! Egy kis citromlé, némi friss petrezselyemzöld és egy olyan új dimenzióban érezhetjük magunkat, amit gyorsan és megerőltetés nélkül magunk köré varázsolhatunk.
Citromos burgonyafőzelék sült zellerrel
Hozzávalók 2 főre:
- pár csipet + 1 késhegynyi só
- 5 dl alaplé
- fél db citrom reszelt héja
- 30 dkg zellergumó
- fél db citrom leve
- 1 kg burgonya
- negyed teáskanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 db babérlevél
- 3 evőkanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. A 3 ek olajat keverjük össze a sóval és a paprikával. A kockázott zellert tegyük egy zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, és 10-12 percig süssük.
Közben a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteljük a hagymát. Finoman sózzuk. Reszeljük rá a fokhagymát, forgassuk össze a burgonyával, öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a babért, sózzuk és fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük majdnem puhára. Egy fél merőkanálnyit vegyünk ki, pürésítsük, majd öntsük vissza az alaphoz.A tejfölt a keményítővel és 1 dl vízzel keverjük csomómentesre, és sűrítsük be a főzeléket. Reszeljük bele a citromhéjat, facsarjuk bele a citromlevet, és ha kell sózzuk, borozzuk.
A zellerrel tálaljuk, és friss petrezselyemzölddel extra frissességet adhatunk neki.
Kattints a sütőtökös receptekért! |