Marcipáncsiga narancsos csokitöltelékkel
Hozzávalók:
- 4 dkg vaj
- 150 g étcsokoládé
- 1 dl habtejszín
- 20 dkg marcipánmassza
- 1 db narancs reszelt héja
Elkészítés
A tejszínt egy lábasban felforrósítjuk, majd beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a vajat és a reszelt narancshéjat. Addig kevergetjük, míg teljesen elolvad a csokoládé és a vaj. Ha kész, hűlni hagyjuk, ha már a lábas nem meleg, hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen (több órára). Ha megdermedt, előkészítjük a marcipánt. Folpacklapok között kinyújtjuk a masszát, elterítjük rajta a narancsos-csokis tölteléket, feltekerjük és 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
Narancsos-mogyorós csokitorta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 5 dkg cukor
- 2 db tojás
- 7 dkg + forma kikenéséhez vaj
- 7 dkg étcsokoládé
- forma kikenéshez kakaópor
- fél db narancs reszelt héja
- tetejére porcukor
- 6 dkg sótlan mogyoró
- 8 dkg narancslekvár
Elkészítés
A vajat megolvasztjuk egy lábasban, majd hozzáadjuk az étcsokoládé kockákat és kevergetjük, amíg a csoki el nem olvad. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a narancslekvárt és a darált mogyorót is. A tojásfehérjét felverjük és óvatosan összeforgatjuk a lekváros-mogyorós keverékkel. A masszát 18 cm átmérőjű, kivajazott, kakaóporral körbeszórt tortaformába simítjuk és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp: mogyoró helyett használhatunk diót, és megkenhetjük a tetejét csokikrémmel is – hogy még csokisabb legyen a süti!
Narancsos-csokis csigák:
Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
- 32 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg krémsajt
- 7 dkg porcukor
Csokis töltelék:
- 6 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 6 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál kakaópor
- 1 db narancs reszelt héja
Teteje:
- 1 db (csigák megkenéséhez) tojás
Elkészítés
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és folpackba csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a vajat enyhén megolvasztjuk, belereszeljük a csokoládét, hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport, és kikeverjük. A tésztát megfelezzük, és az egyik felét erősen lisztezett gyúródeszkán hosszúkás téglalappá nyújtjuk. A töltelék felét rákenjük a tésztára, a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük és 1,5-2 cm széles szeletekre vágjuk. Az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is. A tepsire helyezett csigák oldalait és tetejét lekenjük a tojással. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
|
|