Finom, olcsó, gyors: kukoricadara háromszor

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2013. December 10.
A puliszka egykoron a magyar konyha egyik legismertebb étele volt, gyakran még kenyér helyett is ezt ették. Keményebbre főzték, kerek lábosba dermesztették, majd szeletelték. Vagy hígabbra hagyták, és juhtúróval, szaftos szalonnapörccel gazdagították. A kukoricamálé meg gyakran édes változatban, leginkább szilvalekvárral került az aszaltra. Most megpróbáljuk újra divatba hozni.

Kukoricás muffin

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl tej
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 50 g reszelt sajt
  • 8 dkg kukoricadara
  • 2 evőkanál snidling
  • kevés, kockára vágott pritamin paprika
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Keverjük össze a lisztet a kukoricadarával, sóval, sütőporral.

Dolgozzuk össze a tojást az olajjal és a tejjel, majd adjuk a lisztes keverékhez. Lazán forgassuk össze. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, a feldarabolt snidlinget és az apróra vágott pritamin paprikát. Kanalazzuk muffinformába és előmelegített sütőben 170 fokon süssük készre.

 

 

 

Gombás csirkeragu sajtos puliszkával

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 tv paprika
  • 3 ek. paradicsompüré
  • 10 dkg csiperke gomba
  • 1 kk. majoranna
  • 2 paradicsom
  • 1 mk. oregánó
  • ízlés szerint bors
  • 2 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 csirke-alsócomb

Sajtos puliszka:

  • 50 g vaj
  • 8 dl víz
  • 50 g reszelt sajt
  • 10 dkg kukoricadara
Kategóriaebéd
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Szeleteljük fel a zöldségeket. Kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd tegyük rá a paradicsomot és a paprikát is. Adjuk hozzá a csirkecombokat, és erős lángon pirítsuk tovább, majd amikor a saját leve elfőtt, öntsük fel a paradicsomlével. Ehhez a paradicsompürét hígítsuk fel másfél deci vízzel.

Fedő alatt pároljuk. Közben tisztítsuk meg a gombákat, szeleteljük fel, és adjuk a csirkés raguhoz. Főzzük, amíg a hús megpuhul. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés majoránnával és oregánóval.

 

A puliszkához forraljunk fel 8 deci vizet, és szórjuk bele a kukoricadarát. Hamar duzzadni kezd, kevergessük sűrűn. Ízesítsük sóval és reszelt sajttal. Amikor a dara már megpuhult adjuk hozzá a vajat. Keverjük át, és fedjük le.

Szilvalekváros kukoricamálé

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg kukoricadara
  • fél db citrom reszelt héja
  • fél fb citrom leve
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 150 ml olaj
  • 1 db tojás
  • 150 g tejföl
  • 1 csipet só
  • 20 dkg cukor
  • ízlés szerint szilvalekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Keverjük össze a lisztet a kukoricadarával, a sóval és a sütőporral. Dolgozzuk össze a tojást a cukorral. Adjuk hozzá az olajat, a tejfölt és a citrom reszelt héját. Forgassuk össze a kukoricadarás liszttel.   Hagyjuk állni 20 percig, hogy a dara magába szívja a nedvességet. Egy kerek piteformát kenjünk ki vajjal és liszttel, szórjuk bele a masszát. Kanállal szaggassunk rá szilvalekvárt, és előmelegített sütőbe 170 fokon süssük 30 percig.

 

 

Exit mobile version