Gasztro

50 éven belül elfogyhatnak a halak

Egyre nagyobb veszélyben vannak a népszerű fogásoknak számító halfajok.

Az 1950-es évekhez képest világszinten mintegy 90 százalékkal csökkent az olyan nagy testű halak populációja, mint például a tonhal, a kardhal, a tőkehal vagy a lepényhal. Amennyiben a túlhalászás a mai ütemben folytatódik, úgy kevesebb, mint 50 éven belül elfogyhatnak a halak Föld vizeiből – figyelmeztet az OCEAN2012 európai környezetvédelmi koalíció.

A szakemberek szerint a kormányok és a fogyasztók egyaránt bűnrészesnek tekinthetők ebben a folyamatban, és épp itt lenne az ideje annak, hogy végre kollektíven felelősséget vállaljunk a tengeri ökoszisztémáknak okozott károkért.

A Greenpeace felhívta a figyelmet arra, hogy a halászati ágazat szabályozása siralmasan elégtelen. A Food and Water Watch nevű környezetvédő csoport pedig közölte: a tőkehal, a lepényhal, valamint az atlanti lazac, az atlanti tükörhal, valamint a kékúszójú tonhal azok a fajok, melyek a legkritikusabb helyzetben vannak a túlhalászás miatt.

A Food and Water Watch ugyanakkor alternatívákat is ajánl azoknak a fogyasztóknak, akik szeretnek halat enni, de hajlandók lennének a veszélyben lévők helyett más halfajok húsát fogyasztani. Számukra a sárgafarkú sügér, a fekete tőkehal, az atlanti makréla, a fehér tonhal vagy a mahi-mahi lehet jobb, fenntarthatóbb választás.

Az OCEAN2012 angol nyelvű videója a túlhalászásról és annak következményeiről:

Forrás: Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top