nlc.hu
Gasztro
Nagy zellerológia, avagy mindent a zellerről

Nagy zellerológia, avagy mindent a zellerről

A zellert sokkal kevésbé értékeljük, mint amennyire megérdemelné. Édeskés és különleges íze az egyik legizgalmasabb zöldséggé teszi. Több tiszteletet neki! Három zelleres recept.
Megjelent Ízbolygó legújabb szakácskönyve!
Megjelent Ízbolygó legújabb szakácskönyve!

Kétféle zellersaláta almával, gránátalmával

Hozzávalók:

  • 1-2 csipet só
  • 1 evőkanál almaecet
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • fél csokor szárzeller
  • 1 evőkanál citrom leve
  • 8 dkg dió
  • 10 dkg zellergumó
  • 2 db alma
  • 1 db gránátalma
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zellergumót először vékony szeletekre vágjuk, majd vékony csíkokra szeleteljük. A szárzellert megmossuk, majd vékonyan felszeljük. A gránátalmát négybe vágjuk, kifordítjuk, és kiszedjük a magjait. Az almát szintén negyedbe vágjuk, magházát kiszedjük és vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Összekeverjük az almát, a gumós zellerből vágott csíkokat és a szárzellert, majd elkeverjük a citromlével. A diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd durvára vágjuk. A salátára szórjuk a diót, a gránátalmát. Az öntethez az ecethez keverjük a sót, majd apránként hozzáadjuk folyamatosan keverve az olajat, végül az öntetet a salátához adjuk.

3x zeller: zellerleves zellerchipsszel, zellerlevélpesztóval

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 kg (levéllel) zeller
  • 1 l húsleves

Pesztó:

  • pár csipet só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl olaj
  • ízlés szerint bors
  • 5 evőkanál parmezán
  • 3 evőkanál (pirítva) dió
  • 1 csokor zellerlevél
Kategórialeves
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát és a zellert megtisztítjuk, majd a hagymát apróra vágjuk, a zellerből vágjunk le 20 vékony karikát, a többit nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a zellert és a reszelt fokhagymát. Felöntjük az alaplével és lefedve puhára főzzük. Végül leturmixoljuk, a tejszínnel dúsítjuk, és még 5 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. 

 

A chipshez a karikákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 170 fokos sütőben megsütjük.

A pesztóhoz a hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. 

A levest a chipsszel és a pesztóval tálaljuk.

Zellerkrém mogyoróval és véres hurkával

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • ízlés szerint bors
  • 80 dkg zellergumó
  • locsoláshoz mogyoró olaj
  • 8 dkg török mogyoró
  • ízlés szerint véres hurka
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hagymát és a zellert megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk, a zellert nagyobb darabokra. Az olajon a hagymát megfonnyasztjuk, majd a zellert hozzáadjuk és kevés vízben lefedve puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A török mogyorót száraz serpenyőben megillatosítjuk és durvára vágjuk, majd a zellerkrémre szórjuk és meglocsoljuk mogyoróolajjal. A hurkával tálaljuk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top