Megjelent Ízbolygó legújabb szakácskönyve! |
Kétféle zellersaláta almával, gránátalmával
Hozzávalók:
- 1-2 csipet só
- 1 evőkanál almaecet
- 3 evőkanál olívaolaj
- fél csokor szárzeller
- 1 evőkanál citrom leve
- 8 dkg dió
- 10 dkg zellergumó
- 2 db alma
- 1 db gránátalma
Elkészítés
A zellergumót először vékony szeletekre vágjuk, majd vékony csíkokra szeleteljük. A szárzellert megmossuk, majd vékonyan felszeljük. A gránátalmát négybe vágjuk, kifordítjuk, és kiszedjük a magjait. Az almát szintén negyedbe vágjuk, magházát kiszedjük és vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Összekeverjük az almát, a gumós zellerből vágott csíkokat és a szárzellert, majd elkeverjük a citromlével. A diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd durvára vágjuk. A salátára szórjuk a diót, a gránátalmát. Az öntethez az ecethez keverjük a sót, majd apránként hozzáadjuk folyamatosan keverve az olajat, végül az öntetet a salátához adjuk.
3x zeller: zellerleves zellerchipsszel, zellerlevélpesztóval
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2 dl tejszín
- 1 kg (levéllel) zeller
- 1 l húsleves
Pesztó:
- pár csipet só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl olaj
- ízlés szerint bors
- 5 evőkanál parmezán
- 3 evőkanál (pirítva) dió
- 1 csokor zellerlevél
Elkészítés
A hagymát és a zellert megtisztítjuk, majd a hagymát apróra vágjuk, a zellerből vágjunk le 20 vékony karikát, a többit nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a zellert és a reszelt fokhagymát. Felöntjük az alaplével és lefedve puhára főzzük. Végül leturmixoljuk, a tejszínnel dúsítjuk, és még 5 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk.
A chipshez a karikákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 170 fokos sütőben megsütjük.
A pesztóhoz a hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A levest a chipsszel és a pesztóval tálaljuk.
Zellerkrém mogyoróval és véres hurkával
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- ízlés szerint bors
- 80 dkg zellergumó
- locsoláshoz mogyoró olaj
- 8 dkg török mogyoró
- ízlés szerint véres hurka
Elkészítés
A hagymát és a zellert megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk, a zellert nagyobb darabokra. Az olajon a hagymát megfonnyasztjuk, majd a zellert hozzáadjuk és kevés vízben lefedve puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A török mogyorót száraz serpenyőben megillatosítjuk és durvára vágjuk, majd a zellerkrémre szórjuk és meglocsoljuk mogyoróolajjal. A hurkával tálaljuk.