Narancsos-sütőtökös kókuszgolyó
Hozzávalók:
- 4 ek. méz
- 10 dkg kókuszreszelék
- 20 dkg mandula
- 2 db narancs reszelt héja
- 50 dkg sült tök
Elkészítés
A sült, teljesen kihűlt sütőtök húsát kikanalazzuk, és egy tálba mérjük az 50 dekát. Hozzáadjuk a mézet, a narancsok reszelt héját, majd a darált mandulát és végül a kókuszreszeléket. Összegyúrjuk, és ha túlságosan ragad, adunk még hozzá kókuszreszeléket. Állni hagyjuk néhány órán át (vagy akár egy éjszakán át), majd diónyi gombócokat formázunk belőle, és kókuszreszelékben hempergetjük meg.
Mogyorós cantuccini
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 16 dkg cukor
- 4 db tojás
- 7,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál vanília aroma
- 10 dkg török mogyoró
Elkészítés
A törökmogyorót száraz serpenyőben, közepes lángon, meg-megrázogatva megpirítjuk, majd vágódeszkára borítjuk, és ledörzsöljük a héját. A tojásokat kikeverjük a cukorral és a vaníliakivonattal. A liszthez hozzáadjuk a kakaóport és a szódabikarbónát, majd a tojásos keverékhez adjuk. Beleszórjuk a törökmogyorót is. Kézzel összedolgozzuk a masszát – ha szükséges, kevés lisztet adunk még hozzá, hogy ne ragadjon –, és 2 (bejgli alakú) rudat formázunk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd éles késsel 1 cm széles szeletekre vágjuk, és a szeleteket a tepsire fektetjük. 5 percig sütjük (szárítjuk), majd megforgatjuk a szeleteket, és újabb 5 percig sütjük (szárítjuk).
Szezámmagos-sós ropogós
Tészta:
- kevés cukor
- 1,5 mokkáskanál só
- 120 ml víz
- fél tasak élesztő
- 40 ml étolaj
- 28 dkg búzaliszt
Teteje:
- 1 db tojás
- tetejére szezámmag
Elkészítés
A langyos vízbe beleszórjuk az élesztőt, egy pici cukrot, és felfuttatjuk. Ha felfutott az élesztő, egy tálba mérjük a tészta hozzávalóit, és összegyúrjuk. Kelni hagyjuk 1 órán át, majd lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk. A tetejét szezámmaggal szórjuk meg, és a sodrófával kicsit bele is nyomjuk a tésztába. A szezámmagos tésztát 2×2 cm-es kockákra vágjuk és a kockákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Lekenjük enyhén elhabart tojással és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.