Gasztro

Laktózmentes övezet: vendégváró falatkák

A laktózmentes sorozat e havi részében 2 édes és 1 sós vendégváró falatot ajánlunk, melyeket akár a szilveszteri bulira is elkészíthetünk.

Narancsos-sütőtökös kókuszgolyó

Hozzávalók:

  • 4 ek. méz
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 20 dkg mandula
  • 2 db narancs reszelt héja
  • 50 dkg sült tök
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sült, teljesen kihűlt sütőtök húsát kikanalazzuk, és egy tálba mérjük az 50 dekát. Hozzáadjuk a mézet, a narancsok reszelt héját, majd a darált mandulát és végül a kókuszreszeléket. Összegyúrjuk, és ha túlságosan ragad, adunk még hozzá kókuszreszeléket. Állni hagyjuk néhány órán át (vagy akár egy éjszakán át), majd diónyi gombócokat formázunk belőle, és kókuszreszelékben hempergetjük meg.  

Mogyorós cantuccini

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 16 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 7,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • fél teáskanál vanília aroma
  • 10 dkg török mogyoró
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A törökmogyorót száraz serpenyőben, közepes lángon, meg-megrázogatva megpirítjuk, majd vágódeszkára borítjuk, és ledörzsöljük a héját. A tojásokat kikeverjük a cukorral és a vaníliakivonattal. A liszthez hozzáadjuk a kakaóport és a szódabikarbónát, majd a tojásos keverékhez adjuk. Beleszórjuk a törökmogyorót is. Kézzel összedolgozzuk a masszát – ha szükséges, kevés lisztet adunk még hozzá, hogy ne ragadjon –, és 2 (bejgli alakú) rudat formázunk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd éles késsel 1 cm széles szeletekre vágjuk, és a szeleteket a tepsire fektetjük. 5 percig sütjük (szárítjuk), majd megforgatjuk a szeleteket, és újabb 5 percig sütjük (szárítjuk).

 

Szezámmagos-sós ropogós

Tészta:

  • kevés cukor
  • 1,5 mokkáskanál só
  • 120 ml víz
  • fél tasak élesztő
  • 40 ml étolaj
  • 28 dkg búzaliszt

Teteje:

  • 1 db tojás
  • tetejére szezámmag
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A langyos vízbe beleszórjuk az élesztőt, egy pici cukrot, és felfuttatjuk. Ha felfutott az élesztő, egy tálba mérjük a tészta hozzávalóit, és összegyúrjuk. Kelni hagyjuk 1 órán át, majd lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk. A tetejét szezámmaggal szórjuk meg, és a sodrófával kicsit bele is nyomjuk a tésztába. A szezámmagos tésztát 2×2 cm-es kockákra vágjuk és a kockákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Lekenjük enyhén elhabart tojással és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. 


Kattints a laktózmentes napi menüért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top