A karamell lényegében olvasztott, karamellizált cukor. A cukor 150-170 fokon karamellizálódik és minél tovább tart ez a folyamat, annál sötétebb és keserűbb lesz a karamell, amihez mindig kristálycukrot használjunk. A xilit nem karamellizálható.
Karamellizálás:
A kristálycukrot világos aljú edénybe öntjük úgy, hogy maximum 3 mm magasságban álljon benne a cukor. Kis lángon addig melegítjük a cukrot, míg elolvad, és borostyánszínű lesz. Közben nem piszkáljuk, nem kevergetjük. Aki igazán jót akar, az kipróbálja egy csipet sóval…
A zöldségek is tartalmaznak cukrot, így akár cukor hozzáadása nélkül is lehet őket karamellizálni. Ehhez kevés olajba kell a zöldségdarabokat forgatni, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre teríteni és 180-200 fokon pirosra sütni őket. Különösen a gyökérzöldségeknek (sárgarépa, fehérrépa, cékla) és bármily hihetetlen, a kelbimbónak, karfiolnak is fantasztikusan finom íze lesz a sütés végére.
A tej cukortartalma is karamellizálódik, így készül a tejkaramell. Vaj hozzáadásával isteni vajkaramellát készíthetünk. A sűrű karamellszósz lehet karácsonyi ajándék, de készíthetünk belőle likőrt is. A karamell persze sütikben is finom, de most inkább olyan recepteket mutatunk, ahol más formában használhatjuk fel!
Karamellizált narancsos édeskömény kecskejsattal
Hozzávalók:
- 1 teáskanál cukor
- 1-2 csipet só
- 1 evőkanál vaj
- 1 csipet őrölt bors
- 1 db narancs leve
- pár szelet pirítós
- 1 fej édeskömény
- 5 dkg kecskesajt
Elkészítés
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, az édeskömény külső borítóleveleit leszedjük, megmossuk, majd finomra vágjuk. A vajra szórjuk a cukrot, és hagyjuk, hogy felolvadjon, karamellizálódjon, majd hozzáadjuk az édesköményt, ráfacsarjuk a narancs levét. Sózzuk, borsozzuk és 5 perc alatt puhára pároljuk. Pirítósra halmozzuk, a tetejére kecskesajtot morzsolunk.
Kakukkfüves karamellizált cékla és lilahagyma szalonnával (köret)
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 10 dkg szalonna
- 1,5 dl vörösbor
- 4-5 ág kakukkfű
- 1-2 csipet őrölt bors
- 4 db lila hagyma
- 4 evőkanál balzsamecet
- 4 db cékla
Elkészítés
A céklát (gumikesztyűben) meghámozzuk és felkockázzuk, a lila hagymát megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, majd egy serpenyőben kisütjük a zsírját. Amikor már piros, ropogós, hozzáadjuk a céklát és a hagymát, aláöntjük a vörösbort, hozzáadjuk a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és lefedve közepes lángon főzzük. Akkor jó, ha a cékla megpuhult, ekkor ráöntjük a balzsamecetet, és hagyjuk, hogy szúrós szagát 2-3 perc alatt elfője. Húsok mellé köretként remek.
Kekszes mascarpone krém karamellizált répával, karamellszósszal
Mascarpone krém:
- 1 teáskanál cukor
- 2 db sárgarépa
- 1 evőkanál vaj
- 1 db citrom leve
- 50 dkg mascarpone
- 1 db narancs leve
- 8 db zabkeksz
- díszítéshez gránátalma
Karamellszósz:
- 10 dkg cukor
- 3 dkg vaj
- 1 dl tejszín
Elkészítés
A karamellszósz elkészítése: világos aljú edénybe öntjük a kristálycukrot, és alacsony lángon karamellizáljuk, majd lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a vajat, majd a tejszínt, és a lángra visszatéve besűrítjük.
A mascarponét kikeverjük a citrom levével. A zabkekszet apróra zúzzuk. A sárgarépákat megpucoljuk és almareszelőn lereszeljük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, hagyjuk hogy karamellizálódjon, végül a répát is hozzákeverjük. A narancs levével meglocsoljuk, és közepes lángon pároljuk, karamellizáljuk. A poharak aljára adagolunk az összetört kekszből, erre jöhet a mascarpone krém, majd a karamellizált sárgarépa. Ismét egy kevés keksz, karamellszósz és a tetejére gránátalma. Akár karácsonyi desszertnek is tökéletes!