Pástétomok házilag – jobb lesz, mint a bolti!

Szatmári Feri/Bodrogi család | 2014. Február 20.
Lehet, hogy néha túlzásba esem, de mindig megnézem, hogy adott termékben mennyi az annyi. Emiatt májkrémet, kenőmájast nagyon ritkán veszek, mert meggyőződésem, hogy otthon sokkal finomabban elkészíthetjük magunknak ezeket. És ami a legfontosabb, hogy csak az van benne, amit mi beleteszünk.
Pástétomok házilag – jobb lesz, mint a bolti!

Rozmaringos-paradicsomos májkrém

Hozzávalók 2-3 személyre:

•    1 fej közepes méretű vöröshagyma vékonyra csíkozva
•    2 ek vaj
•    3 ek olaj (ha van kacsa- vagy libazsírunk, azt használjuk)
•    2 gerezd fokhagyma
•    1 tk finomra aprított rozmaring
•    fél kg csirkemáj megmosva, szárazra itatva
•    fél doboz kockázott paradicsomkonzerv
•    frissen őrölt bors, só

A vajat közepes lángon összemelegítem az olajjal. Ráteszem a szeletelt hagymát, finoman sózom és szép barnára dinsztelem. Ráreszelem a fokhagymát, hozzáadom az aprított rozmaringot és fél percig együtt pirítom őket. Ráteszem a májakat és körbepirítom őket. Nem sózom, csak a végén, hogy ne keményedjen meg. Öntök alá fél deci vizet és fedő alatt 6-8 percig sütöm. Ezután hozzáöntöm a kockázott paradicsomkonzervet és további 3-4 percig forralom. Fontos, hogy ne süssük túl a májat, maradjon kicsit lilás, rózsaszínes. A végén ízesítsük borssal, sóval, majd az egészet turmixoljuk össze. Tegyük zárható fedelű üvegbe vagy műanyag dobozva, és hagyjuk kihűlni. Csak akkor fedjük le, ha már kihűlt. Tegyük hűtőbe. 2-3 napig eltartható.

Currys-rozmaringos csirkepástétom

Ez a kence az egyik legjobb felhasználási módja a vasárnapról megmaradt csirkesültnek. Nincs sok hozzávaló, nincs vele macera, és remek érzéssel tölt el, hogy nem kell kétszer ugyanazt enni. Emellett vendégvárásra is kiváló választás, mert  csak pár pirítós és némi felaprított zöldség kell ahhoz, hogy elverjük vele a vendégsereg éhét.

Hozzávalók 2-3 személyre:

•    40 dkg sült vagy főtt csirkehús felaprítva
•    2 ek vaj
•    fél tk aprított rozmaring
•    fél tk currypor
•    fél tk mustár
•    3 ek tejszín
•    só, frissen őrölt bors

Egy nagy serpenyőben közepes lángon felolvasztok 1 ek vajat. Fél perc alatt átfuttatom rajta a rozmaringot és a curryt majd hozzákeverem a csirkehúst. Átforgatom és az egészet egy konyhai aprítóba teszem. (ha nincs, akkor egy olyan edénybe, amiben botmixerrel pürésíthetem) Hozzáadom a tejszínt , a vajat és a mustárt, sózom, borsozom, majd alaposan összepürésítem. Kóstolom, és ha kell, utóízesítem. Zárható fedelű dobozba kanalazom, és hűtőbe teszem. 2-3 nap alatt megeszem.

Szarvaspástétom, vörösborral beforralt mézes meggypürével Bodrogiéktól

A pástétom
Hozzávalók 4 személyre:

Tetszettek a Bodrogi család receptjei? Ha igen, akkor látogass el a Bodrogi étterembe, ahol az étlapon tuti biztosan találsz néhány családi kincset is! A sorozat következő részét pedig keresd  Márton-nap környékén…
Nézd meg, mik a család titkos receptjei!

Exit mobile version