A curry manapság az indiai/thai ételek szinonimájaként használatos szószos ragukat, egytálételeket jelöl a köznyelvben. A curry fűszerkeverék pedig “ahány ház, annyi currykeverék” elven készül, de általában kerül bele kurkuma, római kömény, csili, koriander, kardamom, szegfűszeg, fahéj, édeskömény stb. Készül belőle fűszerpaszta is, ez lehet sárga, zöld vagy piros. A zöld pasztában a zöld fűszerek dominálnak (zöld csili, thai citromfű, koriander), a piros a piros csilitől vöröslik, a sárga a kurkumától kapja a színét. A thai konyha inkább fűszerpasztát használ, amit az ételkészítés elején a felhevített zsiradékhoz célszerű adni, hogy az ízek kioldódjanak belőle. A csípős, szószos raguk jórészt vegák, de készülhetnek csirkével, hallal is. Kísérőjük az esetek többségében illatos jázmin vagy basmati rizs.
Currys almaleves pirított répával
• 6 db savanykás alma
• 1 cm gyömbér
• 1 citrom leve
• 1 ek barna nádcukor
• csipet fahéj
• 2 tk curry fűszerkeverék
• 10 dkg natúr joghurt
• 1 sárgarépa
• 1 ek vaj
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd felkockázzuk. Annyi vízben, hogy ellepje, puhára főzzük. Közben a gyömbért megtisztítjuk és a levesbe reszeljük. Hozzáadjuk a curryt, a fahéjat, a citrom levét, a cukrot. A végén leturmixoljuk és a joghurttal lágyítjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, almareszelőn lereszeljük és egy evőkanál vajon megpároljuk. A levest a sült répával tálaljuk.
Csicseriborsós-csirkés curry
• 3 ek mogyoró- vagy szezámolaj
• 1 lila hagyma
• 20 dkg csirkemellfilé
• 1 ek sárga currypaszta
• 1 tk római kömény
• 1 piros és 1 sárga héjú kaliforniai paprika
• 1 cm gyömbér (friss)
• 40 dkg csicseriborsó-konzerv
• 2 paradicsom
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 marék bébispenót
• 1 doboz kókusztej
• só
• 1 lime
• 15 dkg jázminrizs
Első lépésben előkészítünk mindent, mert utána már gyorsan peregnek az események. A csirkét megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd kis kockákra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A lila hagymát félbevágjuk, majd keresztben felcsíkozzuk. A gyömbért megtisztítjuk és lereszeljük. A szárvég eltávolítása után a paradicsomot kicsire kockázzuk. A paprikákat kicsumázzuk és vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát a késsel megroppantjuk, majd finomra vágjuk.
Egy wokot felforrósítunk, hogy szinte füstöljön. Beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a pasztát, egy perc múlva a csirkét, és körbepirítjuk a kockákat, mehet bele a hagyma is, majd a paprikák, a fokhagyma, római kömény. Ha egy kicsit összeestek a zöldségek, beletehetjük a paradicsomot és a csicseriborsót is, felöntjük a kókusztejjel, majd a kókusztejes dobozba vizet töltünk és azt is hozzáadjuk. Rotyogtatva főzzük 10 percig, kb. ennyi idő alatt minden megpuhul benne. A legvégén beledobjuk a spenótot, ezzel már nem kell főzni. A lime-ot belefacsarjuk, sózzuk, ha kell.
A jázminrizshez a rizs mennyiségének dupláját vesszük vízből, és felforraljuk kevés sóval, majd beleöntjük a rizst és közepes lángon puhára főzzük.
A curryt a rizzsel tálaljuk.
Karfiolcurry (vega)
• 1 kisebb fej karfiol (kb.40 dkg)
• 1 póréhagyma
• 2 sárgarépa
• 1 cm gyömbér
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 marék mandula (vagy napraforgómag, mehet vegyesen is)
• 3 ek mogyoró- vagy szezámolaj
• 2 tk curry
• 1/2 tk őrölt római kömény
• 1/2 tk őrölt koriander
• 40 dkg natúr joghurt (sűrű)
• 1 lime
• friss koriander
A karfiolt megmossuk és kisebb rózsákra szedjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. A gyömbért megtisztítjuk, vékony csíkokra szeleteljük. A mandulát száraz serpenyőben megillatosítjuk és durvára vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, késsel megroppantjuk és finomra vágjuk. A wokot/serpenyőt előmelegítjük, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a pórét és a sárgarépát, és egy percig pirítjuk, sütjük őket. A curryt, római köményt, koriandert is beleszórjuk, majd hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, beletesszük a karfiolt és felöntjük 2 dl vízzel. Lefedve főzzük, majd a végén hozzáadjuk a joghurtot. Sózzuk, lime facsart levével, friss korianderrel ízesítjük.