Finom, olcsó, gyors: főzzünk friss fűszerekkel!

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2014. Április 02.
Ahogy a tavaszi melengető napsütés előbújik, megjelennek a konyhaablakokban vagy a balkonos ládákban a friss fűszernövények. Főzzünk velük bátran, mert izgalmassá tehetik a hétköznapi fogásokat.
Finom, olcsó, gyors: Főzzünk friss fűszerekkel

Medvehagymás tojásos nokedli

A tavasz legnépszerűbb növénye kétségtelenül a medvehagyma. Most már nagyjából tudjuk, hogyan készítsünk belőle levest, hogyan tartósítsuk, és hogy milyen finom vele a pogácsa. És milyen jól illik néhány egyszerű fogáshoz is, mint ehhez a tojásos nokedlihez.

Hozzávalók:
•    2 tojás
•    1,5 dl tej
•    1,5 dl víz
•    40 dkg liszt
•    1 csokor medvehagyma
•    4-5 tojás
•    fejes saláta
•    1-2 kanál olaj
•    só

A nokedli összeállításához keverjük el a 2 tojást a vízzel és a tejjel, majd fokozatosan szórjuk bele a lisztet, mindig átkeverve. Egy nagy lábosba forraljunk vizet, és szaggassuk bele a galuskákat. Szűrjük le, ha kész, és tartsuk melegen. A medvehagymát mossuk meg, és vágjuk fel. Egy nagy serpenyőbe melegítsük az olajat, és fonnyasszuk meg rajta a medvehagymát. Üssük hozzá a tojásokat, keverjük össze, és adjuk hozzá a kifőtt nokedlit is. Ízesítsük csipetnyi sóval.
Tálalhatjuk hagyományosan fejes salátával.

Petrezselyem-pestós spagetti

A petrezselyem a magyar konyha leggyakrabban használt zöld fűszere, mégis többnyire csak mellékszereplő egy ételben. Érdemes lenne nagyobb mennyiségben fogyasztani, hogy érvényesüljön jótékony hatása, magas C- és A-vitamin-tartalma is.

Hozzávalók:
•    2 csokor petrezselyem
•    3 kk. felaprított metélőhagyma
•    1 kk. tengeri só
•    8-10 evőkanál extra szűz olívaolaj
•    1 marék héj nélküli mandula
•    3 ek. reszelt sajt (Gouda, vagy Trappista)
•    25 dkg spagetti

Főzzük ki a spagettit, és a főzővizéből tegyünk félre kb.1,5 decit.
 A mandulát egy serpenyőben pirítsuk át, hogy intenzívebb legyen az íze, majd mozsárban törjük durvára.  A sajt kivételével tegyük az összes hozzávalót és az olívaolaj felét egy aprítóba, és zúzzuk össze. Locsoljunk még hozzá az olívából, hogy krémes legyen az állaga. Amikor elkészültünk vele, adjuk hozzá a reszelt sajtot.  Egy lábosba keverjük össze a szószt a spagettivel és egy kevés főzőlével. Melegítsük át, és tálalhatjuk.

Kakukkfüves, mézes fagylalt

A mediterrán ízvilágot idéző kakukkfű leginkább húsos fogások, paradicsomos ételek fűszere, pedig kis mennyiségben pikáns ízt kölcsönöz az édességeknek is.

Hozzávalók:
•    2,5 dl habtejszín
•    1 dl tej
•    4 ág kakukkfű
•    3 ek. cukor
•    3 ek. méz
•    1 tojás sárgája

Öntsük össze a tejet a tejszínnel. Adjuk hozzá a kakukkfűágakat, és pihentessük 20 percre, hogy a növény aromája jobban átjárja.  Forraljuk fel, majd tegyük megint félre.
Keverjük össze a cukrot és a mézet a tojás sárgájával, majd néhány kanállal merjünk hozzá a meleg tejből. Dolgozzuk össze a tojásos alapot a langyos tejjel, tegyük vissza a tűzre a lábost, és alacsony hőfokon sűrítsük be, de ne forraljuk. Állítsuk az edényt hideg vizes tálba, hogy hamarabb kihűljön. Vegyük ki előle a kakukkfűágakat, majd öntsük a fagyialapot egy  tároló edénybe. Tegyük mélyhűtőbe legalább egy éjszakára, másnap tálalhatjuk.

Exit mobile version