Olcsó, finom, gyors: napraforgómagos ételek a szotyin túl

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2014. Április 07.
A szotyiról legtöbbünknek a baráti összejövetelek juthatnak eszünkbe, amikor páran megszállottként vetik rá magukat a zacsira, és nem eresztik, amíg ki nem végzik. Pedig a napraforgó magjában még számtalan más lehetőség is rejlik!

Ha tisztában lennénk a különböző magvak hatásaival, gyakrabban illesztenénk be őket az étrendünkbe. A napraforgómag folsavban gazdag, tele van antioxidánsokkal, E-vitaminnal és szelénnel, így fontos szerepet kaphatna a rákmegelőző táplálkozásban. Bemutatunk 3 receptet, hogy ne csak szotyiként vagy salátadekorációként fogyasszuk.

Napraforgómagkrém

Tápanyagban, ásványi anyagban, antioxidánsokban és vitaminokban gazdag krém. Nagyon jó fehérjeforrás növekedésben levő gyerekeknek is.

Hozzávalók:
•    12 dkg napraforgómag (hántolt, natúr)
•    csipetnyi só
•    1 mokkáskanál fahéj    
•    3 evőkanál kókuszolaj (vagy repceolaj)
•    3 evőkanál méz (vagy juharszirup, vagy agávé)

Száraz serpenyőben kissé pirítsuk meg a napraforgómagot, majd daráljuk meg. Adjunk hozzá csipetnyi sót és egy kevés fahéjat, keverjük össze a kókuszolajjal és a mézzel. Kenhetjük vajas kalácsra, keverhetjük a reggeli kásába, müzlibe, kiegészíthetünk vele egzotikus szószokat.

Hal napraforgómagos bundában

A pörkölés miatt a napraforgómag enyhe diós aromát kap. Mindenképpen fogyasszunk mellé valamilyen salátát is. Finom még csirkemellfilével elkészítve is.

Hozzávalók:
•    4 szelet halfilé (busa, vagy harcsa, vagy ponty)
•    2 tojás
•    3 ek. liszt
•    1 gerezd fokhagyma
•    só, bors
•    fél narancs reszelt héja
•    8 dkg napraforgómag

A tojásokat villával keverjük össze, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, ízesítsük sóval, borssal, a narancs reszelt héjával és keverjük bele a lisztet. Forgassuk meg a halfiléket ebben a masszában. A napraforgómagot száraz serpenyőben pörköljük meg, és mozsárban törjük össze, nem túl apróra. A tojásos massza után hempergessük bele a halakat a napraforgóbundába.
Fektessük egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre.

Csokis, napraforgós tallérok

(tojás, fehérliszt és fehér cukor nélkül)

Hozzávalók:

•    8 dkg napraforgómag
•    4 dkg zabkorpa vagy zabliszt
•    3 ek. keserű kakaópor
•    ½ kk. sütőpor
•    4-5 ek. agávészirup (vagy méz, datolyaszirup, barna cukor stb.)
•    1 ek. lenmagőrlemény, 3 evőkanál víz
•    3 ek. víz
•    3 evőkanál kókuszolaj

A lenmagőrleményt keverjük össze 3 evőkanál vízzel.
A napraforgómagot száraz serpenyőben enyhén pörköljük meg, majd daráljuk össze. Adjuk hozzá a zablisztet (lehet zabkorpa kávédarálón őrölve), a sütőport és a kakaóport. Édesítsük agávésziruppal (vagy datolyasziruppal, esetleg mézzel), adjuk hozzá a vízzel dúsított lenmagőrleményt és a kókuszolajat, majd lazítsuk a tésztát 3 evőkanál vízzel.

Tíz percre tegyük a hűtőbe a süti alapanyagát, a kókuszolajtól keményedik az állaga, majd kezünkkel formázzunk belőle diónyi méretű golyókat, tenyerünkkel lapítsuk kissé szét, és fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Meleg sütőben 12 perc alatt süssük készre.

Exit mobile version