nlc.hu
Gasztro
Olcsó, finom, gyors: napraforgómagos ételek a szotyin túl

Olcsó, finom, gyors: napraforgómagos ételek a szotyin túl

A szotyiról legtöbbünknek a baráti összejövetelek juthatnak eszünkbe, amikor páran megszállottként vetik rá magukat a zacsira, és nem eresztik, amíg ki nem végzik. Pedig a napraforgó magjában még számtalan más lehetőség is rejlik!

Ha tisztában lennénk a különböző magvak hatásaival, gyakrabban illesztenénk be őket az étrendünkbe. A napraforgómag folsavban gazdag, tele van antioxidánsokkal, E-vitaminnal és szelénnel, így fontos szerepet kaphatna a rákmegelőző táplálkozásban. Bemutatunk 3 receptet, hogy ne csak szotyiként vagy salátadekorációként fogyasszuk.

Olcsó, finom, gyors: ételek a szotyin túl – 3 recept napraforgómaggal Napraforgómagkrém

Tápanyagban, ásványi anyagban, antioxidánsokban és vitaminokban gazdag krém. Nagyon jó fehérjeforrás növekedésben levő gyerekeknek is.

Hozzávalók:
•    12 dkg napraforgómag (hántolt, natúr)
•    csipetnyi só
•    1 mokkáskanál fahéj    
•    3 evőkanál kókuszolaj (vagy repceolaj)
•    3 evőkanál méz (vagy juharszirup, vagy agávé)

Száraz serpenyőben kissé pirítsuk meg a napraforgómagot, majd daráljuk meg. Adjunk hozzá csipetnyi sót és egy kevés fahéjat, keverjük össze a kókuszolajjal és a mézzel. Kenhetjük vajas kalácsra, keverhetjük a reggeli kásába, müzlibe, kiegészíthetünk vele egzotikus szószokat.

Olcsó, finom, gyors: ételek a szotyin túl – 3 recept napraforgómaggal Hal napraforgómagos bundában

A pörkölés miatt a napraforgómag enyhe diós aromát kap. Mindenképpen fogyasszunk mellé valamilyen salátát is. Finom még csirkemellfilével elkészítve is.

Hozzávalók:
•    4 szelet halfilé (busa, vagy harcsa, vagy ponty)
•    2 tojás
•    3 ek. liszt
•    1 gerezd fokhagyma
•    só, bors
•    fél narancs reszelt héja
•    8 dkg napraforgómag

A tojásokat villával keverjük össze, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, ízesítsük sóval, borssal, a narancs reszelt héjával és keverjük bele a lisztet. Forgassuk meg a halfiléket ebben a masszában. A napraforgómagot száraz serpenyőben pörköljük meg, és mozsárban törjük össze, nem túl apróra. A tojásos massza után hempergessük bele a halakat a napraforgóbundába.
Fektessük egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre.

Olcsó, finom, gyors: ételek a szotyin túl – 3 recept napraforgómaggal Csokis, napraforgós tallérok

(tojás, fehérliszt és fehér cukor nélkül)

Hozzávalók:

•    8 dkg napraforgómag
•    4 dkg zabkorpa vagy zabliszt
•    3 ek. keserű kakaópor
•    ½ kk. sütőpor
•    4-5 ek. agávészirup (vagy méz, datolyaszirup, barna cukor stb.)
•    1 ek. lenmagőrlemény, 3 evőkanál víz
•    3 ek. víz
•    3 evőkanál kókuszolaj

A lenmagőrleményt keverjük össze 3 evőkanál vízzel.
A napraforgómagot száraz serpenyőben enyhén pörköljük meg, majd daráljuk össze. Adjuk hozzá a zablisztet (lehet zabkorpa kávédarálón őrölve), a sütőport és a kakaóport. Édesítsük agávésziruppal (vagy datolyasziruppal, esetleg mézzel), adjuk hozzá a vízzel dúsított lenmagőrleményt és a kókuszolajat, majd lazítsuk a tésztát 3 evőkanál vízzel.

Tíz percre tegyük a hűtőbe a süti alapanyagát, a kókuszolajtól keményedik az állaga, majd kezünkkel formázzunk belőle diónyi méretű golyókat, tenyerünkkel lapítsuk kissé szét, és fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Meleg sütőben 12 perc alatt süssük készre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top