Retektzatziki csirkével és pirított újburgonyával
Hozzávalók:
Retektzatziki:
• 1 nagy doboz natúr joghurt
• 1 csokor retek
• Só
A retket megmossuk, lereszeljük, és besózzuk, majd egy szűrőben fél óra alatt kicsöpögtetjük. A végén kinyomkodjuk, és a natúr joghurttal összekeverjük.
A megmosott, leszárított csirkemellet vékonyan bekenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk és serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. Az újburgonyát víz alatt megdörzsöljük, így a vékony hártya lejön róla, majd negyedbe vágjuk. Kevés olívaolajon 10 percig pirítjuk, majd 1 ek. vajat adunk hozzá, ezzel pirítjuk készre. Csak tálaláskor sózzuk meg.
Cukkinis-répás tészta retekkel és citrommal
Hozzávalók:
• 1 csokor újhagyma
• 2 salátacukkini
• 1 sárgarépa
• 4 retek
• 1 citrom
• Só
• Frissen őrölt bors
• 1 marék napraforgómag
• Olívaolaj
Tészta (maccheroni, bucattini, spaghetti)
A zöldségeket megmossuk, az újhagymát vékony karikákra vágjuk, a salátacukkinit lereszeljük, a sárgarépát megtisztítjuk, és zöldséghámozóval szalagokra szeljük. Olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a cukkinit és a sárgarépát, és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlét facsarunk rá, majd meghintjük napraforgómaggal. A retket megmossuk, vékony karikákra vágjuk, majd keresztben csíkokra. A tésztát al dentére főzzük, összekeverjük a raguval, majd megszórjuk a friss, ropogós retekkel. Petrezselyemmel ízesíthetjük még.
Sárgarépa-krémleves retekkel
Hozzávalók:
• 1 hagyma
• 5 sárgarépa
• 2 tk. curry
• 1 tk. őrölt római kömény
• 1 tk. őrölt koriander
• 1 narancs leve
• 5 retek
• 2 dl natúr joghurt
• Olívaolaj
• Só
• Frissen őrölt bors
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és 3 ek. olajon megfonnyasztjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és felkarikázzuk, a hagymához adjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és puhára főzzük a levest. A narancs levével és a joghurttal savanyítjuk, a frissen vágott retket tálaláskor keverjük hozzá.