Gasztro

Ha nyár, akkor fagyi minden mennyiségben

Vaníliás, epres, csokis, csilis, pisztáciás, karamellás, joghurtos, banános, meggyes, gyömbéres, sörös… Tudtad, hogy ma már kb. 600-féle különböző ízesítésű fagylaltot készítenek? Számomra ez teljesen hihetetlen felfedezés volt.

A fagylalt őse Kínából származik, érdekes, valahogy mindig azt hittem, hogy ha fagyi, akkor az csakis olasz lehet. Na jó, azért akkorát nem tévedtem, mert az igazsághoz hozzátartozik, hogy az a fagyos édesség, amit ma fagyiként ismerünk, tényleg az olaszoknak köszönhető. Az 1600-as években egy olasz cukrászmester alkotta meg, és hát nem meglepő, hogy elsősorban a legfelsőbb társadalmi rétegeknek szánták. Királyok, császárok, hercegek kedvenc csemegéjének számított.

Ha nyár, akkor fagyi minden mennyiségben

És akkor a franciák úgy döntöttek, legyen a fagyi mindenkié. Köszönjük nekik, hiszen a nyári kánikulában nincs is hűsítőbb egy jeges finomságnál.
Magyarországon a reformkorban kaptak rá a hideg desszertre, és sikere azóta nálunk is töretlen. Mi, magyarok nagyon szeretjük a finomságokat, ezért nálunk az eredeti olasz receptek hódítanak.
Szerencsére ma már fagyit nemcsak a sarki cukrászdában ehetünk, hanem elkészíthetjük házilag is, vagy vehetünk valami isteni jégkrémcsodát a boltban is.

A házi fagyikhoz elég egy kis tejszín, joghurt, gyümölcs vagy más ízesítés, és néhány óra fagyasztás után már élvezhetjük is a finomságokat.
Itt izgalmas recepteket találsz.

Gasztrobloggereinket is megihlette a hideg ízorgia, így az ő receptjeikből is mazsolázhatsz:

Jégkrém házilag
Házi fagyi

Ha nyár, akkor fagyi minden mennyiségben

Tudom, hogy nem mindenkinek van kedve és ideje jégkrémet gyártani, ezért elárulom, hogy nem bűn, ha megveszed a boltban a csodás olasz jégkrémet, és esetleg felturbózod, ha nem szeretnéd, “csak úgy” önmagában tálalni.

Mivel fogyasszuk a jégkrémet? Szinte bármivel!
– a kávéból csodás jeges kávét készíthetsz
– a gyümölcsöt is kívánatosabbá teszi
– számtalan sütemény mellett is megfér, a brownie például szinte elképzelhetetlen nélküle
– bármilyen turmixhoz is hozzáadhatod

Szóval nyár van, itt a fagyiszezon, ne hagyd ki a jeges finomságokat a vízparton, séta közben, vagy éppen otthon egy jó kis grillezés után!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top