Gasztro

Leszámolunk az unalmas salátákkal: 3 variáció nyárra

Nyáron, amikor nem szénhidrátot kíván az ember cukorral, és egyébként is tele vagyunk valódi, ízes, szabadföldi zöldséggel, bűn leragadni a megszokott salátáknál. Szerencsére itt van nekünk Szatmári Feri, a zöldségmágus, aki újféle receptekkel kényeztet minket. Keverhetjük bátran a dinnyét sajttal, de jöhetnek az ízesre pirított zöldségek is.

Jöhet egy jó saláta? És három? Itt az ideje, hogy túllépjünk a zöld leveleket és a kockázott paradicsomot jelentő sztereotípián. Sajnos sokunk fejében ez a kifejezés még mindig egyet jelent ezzel az egészséges és egyszerű, ám nem annyira izgalmas és laktató nyári étellel. Egy jó grillezés vagy egy jó kerti sütögetés mit sem ér a friss, ropogós zöldségek nélkül, és ha mindezek egy saláta képében jelennek meg a barátaink tányérján, biztosan a legmenőbb házigazda címért is versenybe szállhatunk majd. Csupa friss, szezonális hozzávaló, használják őket bátran! Egy jó sült hús, egy laktató, ízes saláta! Már csak egy fröccs hiányzik! Kell ennél több?

Bazsalikomos dinnyesaláta, roston sült csirkemellel

• kb. 1 kg hideg görögdinnye, kockázva
• 15 dkg fetasajt, kockázva
• 7-8 friss bazsalikomlevél, vékonyra csíkozva
• 1-2 tk balzsamecet
• 2 ek nem túl markáns ízű olívaolaj
• fél kk pirított fekete szezámmag
• 40 dkg csirkemellfilé, szeletelve

1. Az ecetet elkeverem az olajjal egy nagyobb keverőtálban. Beleforgatom a dinnyét és a bazsalikomot. Finoman borsozom.

2. Forró, füstölgő serpenyőben, kevés olajon megsütöm a csirkemellet.

3. Tálaláskor óvatosan a dinnyéhez keverem a sajtot, megszórom a pirított szezámmaggal és együtt fogyasztom. Ha a dinnye nem elég édes, akkor egy kevés mézet csorgathatunk az ecetes alaphoz. 2-3 adag lesz belőle.

Három extra saláta

Narancsos-spenótos ceruzabab-saláta BBQ csirkeszárnyakkal

A BBQ páchoz:
• 1 dl ketchup vagy paradicsomlé
• 1 kisebb vöröshagyma, nagyon finomra aprítva
• 1 kisebb gerezd fokhagyma
• 1 ek Worcestershire-szósz
• 2 ek szilvalekvár (elhagyható) vagy 2 kanál barna cukor
• 1 ek balzsamecet
• só, bors
• 6 db csirkeszárny

A salátához:
• 40 dkg ceruzabab
• 2 egész narancs kifilézve, majd a visszamaradt rész leve kifacsarva
• 3 ek olívaolaj
• 5 dkg bébiparaj
• fél tk dijoni mustár
• 2 tk lenmag, pirítva
• só, frissen őrölt bors

1. A páchoz az összes hozzávalót keverjük össze. Forgassuk bele a szárnyakat és 5-10 órára tegyük hűtőbe.

2. A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra, majd 40-45 perc alatt, sütőpapírral bélelt tepsin süssük készre. A pácot kanalazzuk a szárnyakra.

3. Közben egy lábosban forraljunk vizet. Finoman sózzuk, majd 4-5 perc alatt forrázzuk le a babot. Azonnal hűtsük le és csepegtessük le róla a vizet.

4. Egy nagyobb keverőtálban a narancslevet keverjük ki a mustárral, majd óvatosan adagoljuk hozzá az olajat. Sózzuk, borsozzuk. Forgassuk bele a babot.

5. Tálaláskor keverjük bele a kifilézett narancsszeleteket és a parajt. A kész csirkeszárnyak mellé kínáljuk. 2 adag lesz belőle.

Három extra saláta

Langyos sültzöldség-saláta tarjával

A tarjához:
• 2-3 szelet tarja, kb. 15 dkg/szelet
• 1 kisebb fej hagyma, vékonyra szeletelve
• 1 ek mustár
• 2 dl olaj
• 1 gerezd fokhagyma

A salátához:
• 1 cukkini, kb. 20 dkg, kockázva
• 1 szál répa, kb. 20 dkg, fél centisre karikázva
• 1 csomag retek, félbevágva
• 10 cm jégcsapretek hámozva, kockázva
• 1 kisebb fej lila hagyma, kockázva
• 2-3 csemegeuborka, karikázva
• 1 marék vajbab és ceruzabab vegyesen
• 1-2 ek olívaolaj
• só, frissen őrölt bors
• egy nagy csokor friss petrezselyemzöld vagy 5 dkg bébiparaj

1. A húst finoman klopfoljuk ki és kenjük be a mustárral. Morzsoljuk rá a hagymát és a reszelt fokhagymát, majd öntsük le az olajjal. Tegyük hűtőbe egy éjszakára pácolni.

2. A sütőt melegítsük el 180-190 fokra. A pácolt húst vegyük ki a hűtőből, és várjuk meg, amíg szoba-hőmérsékletű nem lesz. Tegyük a szeleteket hőálló tálba vagy egy kis tepsibe, sózzuk, borsozzuk, és 35-40 perc alatt süssük készre.

3. Közben egy nagyobb, vastag falú serpenyőt hevítsünk füstölésig. Locsoljunk rá egy evőkanál olajat és szórjuk rá a répát. Finoman sózzuk és pirítsuk 2-3 percig.

4. Adjuk hozzá a hagymát és a retket, majd pirítsuk további 2-3 percig.

5. Végül mehet rá a cukkini, a marék bab és az uborka is. Pirítsuk egy percig, majd adjunk alá 1 kanál uborkalevet. 2 percig pirítsuk, majd az egészet öntsük egy tálra, hogy langyosra hűljön.

6. Tálaláskor sózzuk, borsozzuk, forgassuk hozzá a petrezselymet vagy a parajt. A tarja nagyszerű nyári körete.     

Három extra saláta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top