Mozzarellával töltött sáfrányos rizsgombócok
Hozzávalók 4 személyre:
● 30 dkg rizottórizs (pl. arborio)
● 1 tasak valódi sáfrány
● 1,5 liter húsleves
● 3 dkg vaj
● 5 dkg parmezán
● 2 tojás
● 12,5 dkg mozzarella
● só
● frissen őrölt bors
● liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
● olaj a sütéshez
A paradicsomszafthoz:
● 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
● 2 gerezd fokhagyma
● 1 ek olívaolaj
● friss bazsalikom ízlés szerint
Elkészítése:
A rizst főzzük puhára a sáfránnyal ízesített húslevesben. Teljesen szívja fel a levet, vagy szűrjük le. Keverjük el benne a vajat, a reszelt parmezánt. Amikor kihűlt, keverjünk el benne 1 tojást. Tegyük félre a masszát 30 percre állni. A mozzarellát csepegtessük le, vágjuk kis kockákra. Tegyünk a tenyerünkbe egy kis adag rizst, lapítsuk le, helyezzünk rá egy mozzarellakockát, majd lapítsunk rá újabb adag rizst, formázzuk gömbbé. A gombócokat panírozzuk be hagyományosan: lisztben, enyhén felvert tojásban, majd zsemlemorzsában megforgatva. Forró olajban süssük ropogósra, és fűszeres paradicsomszafttal kínáljuk. Ehhez a hámozott paradicsomot főzzük fel az aprított fokhagymával és az olívaolajjal, ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal és a friss bazsalikommal.