Gasztro

Tonnaszám szedik a magyarok a gombát

A gyűjtést az erdőtörvény szabályozza, de ezzel sokan nincsenek tisztában.

Becslések szerint az ideihez is hasonló kedvező időjárás esetén több 10 tonna gombát is gyűjthetnek az állami erdészetek területén, aminek értéke több tízmillió forintra tehető írja a Magyar Nemzet.

A gomba, valamint az erdei vadgyümölcs gyűjtését az erdőtörvény szabályozza, ám az erdőjárók nem mindig tudják, hogy milyen szabályokat kell betartaniuk a gyűjtés során. A jogosulatlan vagy a megengedett mértéket meghaladó mennyiségű gombagyűjtést ötezertől ötvenezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal szankcionálhatják a hatóságok, sőt természetvédelmi károkozás esetén a büntetés elérheti a 150 ezer forintot.

Az állami erdőgazdaságok idén kerültek a földművelésügyi tárca felügyelete alá. Az erdőtörvény szerint állami erdőben az egyéni szükségletet meg nem haladó mértékben engedély nélkül lehet gombát gyűjteni. Az egyéni szükséglet mértékét a jogszabály jelenleg fejenként és naponta 2 kilogrammban határozza meg. A gyűjtött gombát pedig minden esetben szakellenőrrel kell megvizsgáltatni, különösen akkor, ha kereskedelmi forgalomba is hozzák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top