Dél-franciaországi utazásom alkalmával fedeztem fel magamnak a francia finomságot, a tapenade-ot, a kapribogyós, olajbogyós pástétomot, amit sokan csak marseille-i kaviárként emlegetnek. Az alaprecept “csak” a két bogyót használja, olívaolajjal, de rengeteg további összetevővel – például szardellával, fokhagymával, citrommal vagy épp fügével –tovább bolondítható a krém.
Hozzávalók
200 g zöld vagy fekete (magozott) olajbogyó
3 ek. kapribogyó
kb. 5 ek. olívaolaj
2 szardella
1 fej fokhagyma
1 teáskanál mustár
bazsalikom
friss petrezselyem
Elkészítés
Az összetevőket tegyük bele az aprítóba, és addig keverjük, amíg krémszerű állagot nem kapunk. A pástétom nemcsak kenceként, de tésztán, pizzán is tökéletes. A végeredmény valahogy így néz ki: