Gasztro

Fertőtlenítőszert találtak a gyerekpudingban

Magas hidrogén-peroxid-tartalom miatt a Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot kivonták a forgalomból 9 európai tagállamban, köztük Magyarországon is. Az eddigi információk alapján vásárlói reklamáció nem érkezett és megbetegedés sem történt.

A meglepetés játékot is tartalmazó terméket DAIRY 4 FUN márkajelzéssel, Kid’s World Dessert elnevezéssel 9 európai tagállamban, köztük Magyarországon is forgalomba hozták. Az üzletek a Nébih tájékoztatása szerint levették a polcokról, de ha otthon a hűtőben van, semmiképpen ne egyétek meg.

Az eddigi információk alapján vásárlói reklamáció nem érkezett és megbetegedés sem történt. A termékben mért hidrogén-peroxid koncentráció (25 mg/l) a töredéke a gyógyászatban (pl. toroköblítésre), vagy fertőtlenítőszerként alkalmazott mennyiségnek, így a készítmény fogyasztása várhatóan nem okoz egészségügyi problémát, de jogszabályaink fertőtlenítőszer-maradékként a H2O2 ilyen mennyiségben való előfordulását sem teszik lehetővé.

A hidrogén-peroxid hidrogénből és oxigénből álló vegyület, erős oxidáló hatása miatt fertőtlenítőszerként és színtelenítő szerként használják. Mivel bomlása során csak “környezetbarát” termékek – víz és oxigén – keletkeznek, a modern vegyiparban egyre elterjedtebben használják. A nagy koncentrációban maró és irritáló hatása miatt előfordulása élelmiszerben nem engedélyezett, abba csak helytelenül végzett fertőtlenítés során, technikai hiányosságból, vagy tévedésből, véletlenül kerülhet be.

A visszahívott termékek fotóját itt nézhetitek meg.

UPDATE:

A hír megjelenése után megkeresett minket a puding forgalmazójának minőségügyi megbízottja. Elsőként sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy hibás termék került a boltokba, másrészt felhívták a figyelmünket néhány fontos részletre:

  • Cégünk a termék visszahívást gyakorlatilag néhány órán belül megszervezte, amelyet a NÉBIH munkatársa a héten irodánkban végzett helyszíni ellenőrzése során rendben talált.
  • Csak 1-1 fogyaszthatósági idő érintett a termék visszahívásban: A  termékvisszahívásban érintett KID´s WORLD ZOO 70.0 g (tételazonosító: 14.12.2014 / 143951)  és KID´s WORLD HORSE 70.0 g (tételazonosító: 6.12.2014 / 143811) elnevezésű élelmiszereket a fogyasztók a vásárlás helyére visszavihetik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top