Otthon

Filléres kreatív játékok, amik lekötik a gyereket az őszi szünetben

Ránk szakadt az őszi szünet, sok szülőt ettől az öröm mellett a kétségbeesés is eltölt, hogy akkor most mit is kezdjen a gyerekkel egy hétig. Ehhez nyújtunk most segítséget a cafebloggerekkel kart karba öltve.

Akkor kezdtem el túrni a Cafeblogot, amikor a nagyobbik lányom feltette a kérdést: “Anya, mit fogunk csinálni az őszi szünetben?” Ekkor esett le, hogy tényleg, itt lesz egy hét, hideg, eső, köd vár minket, nem épp a szabadtéri programoknak kedvező időjárás. Mármint nekik szabadidő, nekem meg javarészt munka itthonról. Ezért kerestem olyan megoldásokat, amikkel a gyerekek nem unatkoznak, lefoglalják magukat, és akár közös játék is lehet belőle, ha épp én is ráérek. A Cafeblogon a kreatív, DIY-szakaszt kérdeztem, és milyen jól tettem, mert a bloggerek elöntöttek ötletekkel. Ezekből osztok meg itt párat.

Kreatív őszi szünet

A Masni csapatát azért jó olvasgatni és megfogadni a tanácsaikat, mert mindig eszembe juttatják a saját gyerekkoromat. Olyan eszközökkel és technikákkal vannak tele, amiket ismerek, ezért könnyen be tudom vetni itthon az ötleteiket. Bizony, egész csapat áll a blog mögött, testvérek írják, összesen négy gyerekkel a hátuk mögött, úgyhogy tapasztalat az van bőven. 

Tőlük vettem az ötletet az itthoni hozzávalókból összeállítható saját készítésű pufifestékhez és gyerekkorom nagy sztárjához, a só-liszt gyurmás karkötő készítéshez. Az ékszerkészítés lányokkal amúgy is mindig aduász, most is bevethető, pár órás elfoglaltságot ad.

Kreatív őszi szünet
Kreatív őszi szünet

A napfény illata bloggerének, Anikónak is van pár ötlete az őszi szünetre, otthon készíthető gyurmában nála sincs hiány, illetve tőle jött az tőle jött az a remek javaslat is, hogy a házimunkát is tehetjük játékossá a gyerekekkel. Bár sajnos az én tízévesem már nem annyira hiszi el nekem, hogy a porszívózás jó móka, de egy próbát megér, ha épp erre a szünetre időzítettük a nagytakarítást.

Amivel viszont Anikó megfogott még, az a pomponröptető játék ötlete, amit elvileg 5 perc elkészíteni, ám annál tovább lefoglalja a gyerkőcöket. Filléres és gyors ötlet, pont nekem való.

Kreatív őszi szünet

Ha pedig nem zuhog az eső naphosszat vigasztalanul, akkor irány a szabad levegő és a levélgyűjtés, gesztenyeszedés. Mert ezek az alapanyagok kihagyhatatlanok az őszi játéktárból. Ha van otthon egy raklapnyi színes falevelünk és pár kosár gesztenyénk, akkor akár egész napra is megvan a gyerekek kreatív elfoglaltsága. 

Kreatív őszi szünet

Ami a faleveleket illeti, bőven kapunk inspirációt a Családanyu blogtól, lehet festeni, nyomdázni, ragasztani, állatokat kirakni belőle, tulajdonképpen inkább azt kéne összeszedni, hogy mit nem lehet csinálni, ha falevelek kerülnek a kezeink közé. A designdroops! bloggere Lilla például a lenyomat készítését mutatja be, számos egyéb őszi dekorációs lehetőség mellett. Mert ez sem egy elvetendő ötlet, hogy ha már kreatív foglalkozást tartunk, akkor díszítsük ki a lakást az alkotásokkal egy füst alatt.

Kreatív őszi szünet

Kreatív őszi szünet

Kreatív őszi szünet

Így vagyunk valahogy a gesztenyével is, ha van elég, akkor lehet belőlük gesztenyeemberkétől kezdve a baglyon át a dekorációig bármi. Még akár társasjáték is. A napfény illatán talált baglyokba totálisan és teljesen beleszerettem, úgyhogy biztos ki is próbálom majd a lányokkal. A Minamole blogon pedig a gesztenyekoszorút néztem ki magamnak.

Kreatív őszi szünet
Kreatív őszi szünet

Ha pedig még mindig maradt dekorációra hely, akkor vessük be Minamole ötleteit a papírból készült girlandokra, amiktől szuper őszi hangulatot idézünk elő a lakásban, és amikhez tényleg csupán némi újságpapírra lesz szükségünk.

Kreatív őszi szünet

Vagy ha halloweenezni támad kedvünk és ehhez öltöztetnénk díszbe a lakást, akkor a Detty Design bloggerének, Bernadettnek a könnyen elkészíthető tökös dekorációit valósíthatjuk meg. Vagy akár a Laura Design fúróval faragós tökjeit is megcsinálhatjuk, ha nagyon tökös dekorra vágyunk. Ha még több őszi tököt szeretnénk a lakásba, kertbe, akkor pedig nekünk is van 25 kreatív ötletünk a díszítésre.

Kreatív őszi szünet
Kreatív őszi szünet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top