Család

Őszi szünet: mihez kezdj a kisiskolás gyerekkel?

Az őszi szünet már javában dübörög, de most rossz időt kaptunk mellé. Van pár programötletünk kisiskolásoknak, hogy ne unják szét magukat.

Mindig mondom, hogy akkor lenne igazán jó világ, ha az iskolai szünetekben a szülőknek is szünet lenne a munkahelyeken, talán hirtelen a szülési kedv is megugrana tőle. Ez (egyelőre) utópia, úgyhogy marad az, hogy őszi szünet van, dolgozni is kell, de amikor meg együtt vagyunk a gyerekkel, mégis valahogy jó lenne, ha szórakoztatóan telne a közös idő. Aki pedig szabadságot vett ki erre a hétre, annak fejtörést okozhat, hogy nincs verőfényes napsütés, és beszorultunk a négy fal közé a gyerekekkel. Bár a nap 24 óráját nem lehet kitölteni velük, de azért hoztunk pár ötletet, mivel tudjátok tartalmasan elütni az időt.

Menj múzeumba!

Bármilyen gyerekbarát kiállítás jó ötlet az őszi szünetben, mert még akkor is kivitelezhető, ha napközben a munkahelyen vagyunk, és csak délutáni programot tudunk szervezni. Én a Mezőgazdasági Múzeumban látható Varázslények interaktív kiállítást emelném ki, mert már csak november 3-ig látogatható, és mert izgalmasan hangzik a leírása: „Miből építi fészkét a főnixmadár? Mit eszik a táltos paripa? Hogyan születnek a griffek? Melyik az óriások legélesebb érzékszerve? Hogyan kerül a dzsinn a lámpásba?”

Melyik kisiskolás (és szülő) ne akarná tudni ezekre a kérdésekre a választ? A belépő gyerekeknek 1750, felnőtteknek pedig 1950 forint.

Alkoss a két kezeddel!

A rossz időjárás mindig támogatja a DIY cuccok készítését. Közeledik a halloween, úgyhogy akár ez is lehet a fő téma, vagy ha mentek a temetőbe november elsején, készítsetek mécsestartókat befőttesüvegekből üvegfestéssel. De akár az ősz köré is csoportosíthatjátok a kis csecsebecséket – ebben a témában a legmenőbb ötletet A napfény illata blogon találtam, amihez csak annyi kell, hogy egy séta keretében gyűjtsetek sok növényt, mert mindenféle részüket fel lehet használni a képkészítéshez. Alkothat a gyerek saját ötletből is, vagy nyomtathatsz neki figurát, amit feldíszíthet a levelekkel, fadarabokkal és termésekkel. 

őszi szünet program

Kép forrása: A napfény illata

Olvasás és még több olvasás

Egy kisiskolás már értékeli Lázár Ervin humorát – sőt én már ovis korukban elkezdtem felolvasni a gyerekeknek, és imádták –, úgyhogy A négyszögletű kerek erdő csodás ötlet borongós időben. Kuckózz a gyerekkel a kanapéra, nyomj a kezébe egy kakaót, és legyen minőségi időtöltés az olvasásból Mikkamakka és barátai társaságában. Mire véget ér az őszi szünet, a könyvet is ki tudjátok olvasni együtt.

Menj moziba!

Nem olcsó mulatság a mozizás, főleg ha sok gyereke van az embernek, de néha van egy-egy gyöngyszem a műsorban, amiért érdemes beülni, és nagyvásznon megnézni egy mesefilmet. A legutóbbi ilyen moziélményem anyaként a Jetikölyök című film volt, amit a gyerekeimmel együtt tátott szájjal néztünk végig – hol nevetve, hol sírva. Szerintem ez jelenleg az egyik legjobb mesefilm, amit kár lenne kihagyni, mert gyerekeknek és felnőtteknek is nagy élmény.

Közös sütés, piknik a nappaliban

A szabadban már nem lehet piknikezni, de ki mondta, hogy a nappaliban nem lehet leteríteni egy pokrócot, és úgy tenni, mintha még nyár lenne? A pikniket megelőző készülődésbe is vond be a gyereket, készítsetek közösen sütit – persze csak egyszerűt, amiben tényleg tud segíteni –, rendezze el a tányéron a kekszeket, vegyen benne részt, hogy a magáénak érezze az eseményt. Remek családi program, nagy beszélgetés válhat egy ilyen nappaliban piknikezésből, és egész délutánra lefoglalja a kölyköket – ahogy téged is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top