Család

Szuper programok az őszi szünetre

Több mint egy hétig nincs suli, segítünk megtervezni a családi programokat.

Elkezdődött az őszi szünet, egészen november 4-ig pihenhetnek az iskolatáskák. Október utolsó hétvégéjén kegyes lesz hozzánk az időjárás, úgyhogy egy napsütéses hétvégével indíthatjuk a szünetet. A kiderul.hu szerint a következő héten ugyan már 10-15 fokkal is hidegebb nappalokra számíthatunk, de ez se állítson meg senkit abban, hogy bátran tervezzen programokat az elkövetkező napokra.

Gyerünk ki a szabadba, élvezzük ki az utolsó napsugarakat!

Érdemes kihasználni, hogy vasárnapig még kellemes, enyhe idő várható, szóval öltözzünk fel rétegesen, és irány a természet! Lehetnek nagyívű terveink, és megcélozhatunk távolabbi helyeket, mondjuk egy erdei vagy – technikai tudást nem igénylő – hegyi kirándulással, de egy otthonunkhoz közelebb eső parkban is szuper program lehet egy séta a sok színes falevél és számtalan érdekes lehullott termés között. És ha már ott vagyunk, gyűjtsünk is együtt szép faleveleket, vadgesztenyét és tobozt, mert amikor hidegebbre fordul az idő, jó hasznát vesszük majd ezeknek a kincseknek.

Forrás: Freepik

Ha szabad tér és természet, akkor például a Libegővel a János-hegyig repülhetünk, és egy kellemes családi pikniket tarthatunk, de más opció is adódik, ha levegőn szeretnénk tölteni az időt, és akár egy új helyszíneket is felfedezhetünk a gyerekekkel. Nemrég adták át például Budapesten a megújult Múzeumkertben azt a játszóteret, amelyet Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk és Pásztor Árpád A Muzi című könyvének világa ihletett.

Készítsünk együtt őszi vagy halloweeni dekorációkat!

Ha a kiránduláson elég szorgalmasan gyűjtöttük a leveleket és terméseket, egy kis kézügyességgel csuda jó apróságokat készíthetünk, amelyekkel otthonunkba is becsempészhetjük az őszi hangulatot – nem mellesleg nagyon jó közös családi program is ez. Közeledik a koszorúk és kopogtatók időszaka is, ezeket is elkészíthetjük együtt, házilag.

A Pécsen élő, kétgyerekes Rita tervei is hasonlóak a szünetre: „A közeli parkban gyűjtöttünk legutóbb leveleket, de a hétvégi jó időt kihasználva újabb sétát tervezünk, mert a gyerekek nagyon szívesen keresgélnek a legszebb termések után, élvezik, hogy minden falevél más színű és mintázatú. Otthon pedig volt pár szem diónk, így azoknak a héjára katicabogarat festettünk, most a szünetben pedig teknősökkel bővítjük majd az állatsereget.”

Ha jól jön egy kis segítség, akkor október 31-én 15 órától az óbudai Civil Házban Matuz Edit régész, múzeumpedagógus tart ingyenes, vetített képes előadást, majd ezt követően ötleteket ad gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek, tanároknak a kézműveskedéshez. A Játszani jó! foglalkozáson elkészíthető egy játék is, amit természetesen haza is lehet vinni.

Forrás: Freepik

Óvatosságot és figyelmet igényel, de faraghatunk töklámpást is, sőt akár el is büszkélkedhetünk vele, mert most szombaton rendezik a fővárosi Hősök terén a Töklámpás Fesztivált, ahová mindenki viheti a tökművészeti remekét. Igazán szép látvány lesz, amikor a sok lámpás együtt világít a sötétben.

Állati programok az őszi szünetben

A 14 év alatti gyermekeknek 200 forint a belépő a Fővárosi Állatkertben az őszi szünet alatt, de nem ez az egyetlen meglepetés, amit az intézmény tartogat. Október 31-én 18 órától halloweeni esti sétán lehet részt venni, illetve a Holnemvolt Várban is remek halloweeni programok közül lehet majd választani, lesz például tűzzsonglőr-bemutató, mécsesösvény, családi tökfaragó kézműves műhely, boszorkányos arcfestés, bátorságpróba, valamint boszorkánykonyha élő állatokkal és világító üdítőkkel. A Holnemvolt Halloween a jelmezben, arcfestéssel vagy töklámpással érkező, 14 év alatti gyerekeknek ingyenes.

Állatos programokból egyébként máshol sem lesz hiány, a Veresegyházi Medveotthonban ugyanis október 31-én 17 órától tartják a Halloween – Rémes este a Medveotthonban című programot, illetve a Budakeszi Vadasparkban is esti borzongásra hívják halloween apropóján az érdeklődőket: különleges szakvezetéseket, látványetetéseket, bátorságpróbákat tartanak a vadaspark jelmezbe öltözött szakemberei. (Aki maga is jelmezben érkezik, féláron válthat jegyet a rendezvényre!)

A legbátrabbakat pedig a Természettudományi Múzeum várja október 30-án 14 órától, ahol a halloweeni forgatagban élő pókokkal, baglyokkal és denevérekkel találkozhatnak a látogatók. Az állatbemutatók mellett lesz kézműveskedés, arcfestés, és a jelmezben érkező gyerekek számára itt is ingyenesen látogathatók a programok.

A Budapesten élő Kriszta nevetve mesélte, mivel telik majd náluk az elkövetkező hét: „Félix már nagyon készül a szünetre, mert a nagyinál lesz pár napig, és az mindig hatalmas esemény számára. Amit tudok a terveikről, hogy az állatkertbe szeretnének menni, de anyu talán kicsit jobban is, mint a kisfiam.”

Forrás: Freepik

Kint is, bent is 

Halloweenkor a hűvösvölgyi gyermekvasút is átalakul: november 2-án és 3-án különleges szerelvényen suhanhatnak, és az utazás során boszorkányokkal, varázslókkal és szellemekkel is találkozhatnak majd a kicsik. A megjelenés itt is jelmezben ajánlott, a legjobbat ugyanis ajándékkal jutalmazzák.

A Csodák Palotája is készül az őszi szünetre: október 26-27-én délelőtt rendhagyó tökös kísérletekkel és tökfejtudománnyal, november 2-3-án pedig az ördöglakatok és logikai játékok hétvégéjével várják az egész családot

Az édesszájúaknak sem kell csüggedniük, mert október 25-27-én rendezik meg az Újbudai Mézes Napokat az Allee melletti sétányon. Az ingyenesen látogatható fesztiválon a legkiemelkedőbb méhészek jelennek meg az ország több mint 20 pontjáról. Lesz méhészeti bemutató, óriáslegó, méhes akadálypálya, valamint egy speciális VR-szemüveggel egy méhkas belsejébe is bekukkanthatunk, és lehetőség nyílik számos mézes finomságot is megkóstolni.

Nem kell tehát megijedni az őszi szünettől, rengeteg – köztük számos ingyenes – családi programlehetőség kínálkozik, ha pedig éppen szelesebb, esősebb az idő, akkor főzzünk, játsszunk vagy rendezgessük az otthonunkat együtt; meséljünk, beszélgessünk, vagy egy nagy takaró alá bújva, egy jó bögre kakaó kíséretében megnézhetjük a kedvenc családi mozinkat is. 

Forrás: Freepik

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top