Életmód

Ilyen egyszerű trükkökkel teremthetsz őszi hangulatot az otthonodban

A színek, az anyagok és az illatok is meghatározzák a hangulatunkat. Elő a szőnyegekkel, a dunyhákkal és a pot pourrikkal!

Ahogy a ruhatárunkat is szeretjük az évszakoknak megfelelően váltogatni, úgy az otthonunk hangulatát is jólesik a hónapok múlásához igazítani. Amíg nyáron sokkal nyitottabbak vagyunk az élénk és a világos színekre, a hidegebb anyagokra és a frissítő illatokra, addig ősszel a meleg, otthonos és meghitt hangulatot árasztó árnyalatokat, textíliákat és aromákat preferáljuk, amik szinte körülölelnek minket egy-egy hűvösebb őszi estén.

Pár kiegészítővel őszi hangulatot varázsolhatunk otthonunkban (Fotó: iStock)

Nem szükséges nagy és költséges átalakításokat végezni ahhoz, hogy az otthonunk pontosan ezt az érzést sugározza, elég pár apró trükk, ami egy pillanat alatt ősziessé varázsolhatja az enteriőrt, alig várjuk majd hogy hazaérjünk.

Fogadjuk az őszt az ajtóban

Ki mondta, hogy meg kell várnunk a karácsonyt azzal, hogy egy látványos ajtódíszt biggyeszthessünk a bejáratra? Köszöntsük már a küszöbön az új évszakot, és díszítsük fel az ajtót az őszi erdőre emlékeztető koszorúval! A színpompás falevelek, a bíbor bogyók, a narancsszínű dísztökök mind hívogatóak, így mindig örömmel lépünk majd be az otthonunk ajtaján.

A természettel együtt mi is váltsunk színt

Amikor a táj a nyári üde zöldből, az égszínkékből és a vibráló napsütésből átvált a kicsit komótos, de annál melengetőbb földszínekre, akkor érdemes az enteriőrt is ezekre hangolni.  Nem kell lecserélni a bútorokat vagy újrafesteni a falakat, elég csupán a kiegészítőkkel játszani egy kicsit. A nappaliban a díszpárnákat, vagy akár csupán azok huzatát cseréljük le meleg árnyalatúakra, mint a terrakotta, a barna, a mohazöld vagy épp a bordó. A hideg járólapokat, amik nyáron jól estek a lábunknak, most nyugodtan dobjuk fel pár puha szőnyeggel, a hűvös hatást keltő üvegdekorációt pedig lecserélhetjük fából, kerámiából vagy épp textilből készültre, amik az ősz színeit idézik.

Jól mutatnak ilyenkor a földszínek (Fotó: iStock)

Eljött a meleg és puha anyagok ideje

Amikor kint hűvösebbre fordul az idő, jól esik bekuckózni és minél simogatóbb anyagokkal körbevenni magunkat. Most vegyük elő a meleg tapintású, puha takarókat, plédeket, párnákat, szőnyegeket és függönyöket, így olyan érzésünk lesz otthon, mintha az egész lakás átölelne minket.

Jöhet a pamut, a plüss, a bársony, a kord, a műszőr, a velúr és a gyapjú, amik otthonos és meghitt hangulatúvá teszik az otthonunkat ősszel.

A friss illatokat cseréljük gazdag aromákra

Érdemes minden érzékszervünket az évszakra hangolni, így a meleg színek látványa és a puha anyagok érintése mellett gondoljunk az illatokra is. Nyáron a friss, üdítő és hűsítő illatok esnek jól, ősszel azonban érdemes ezeket karakteresebb és gazdagabb aromákra cserélni. Ilyenkor vegyünk narancs-, fahéj-, vanília-, mézeskalács- vagy süteményillatú pot pourrit, illóolajokat és gyertyákat, amiket helyezzünk el a lakás különböző pontjain, hogy belengjék az egész teret.

Gyertyák, termések és puha, meleg takarók minden mennyiségben (Fotó: iStock)

Dekoráljunk őszi termésekkel

Egy-egy esős délutánon akár magunk is készíthetünk az őszi erdőben szedett színes falevelekből, tobozokból, ágakból és zuzmókból dekorációt, amit pár dísztökkel vagy szárított bogyókkal koronázhatunk meg. A csajokkal egy pohár bor mellett, vagy a gyerekekkel a hétvégén kiváló program például őszi asztaldíszt készíteni.

Töltsük az estéket gyertyák és a kandalló fénye mellett

Egyre kevesebb fény jut be a lakásba, de ezt ki is használhatjuk, és hangulatossá tehetjük az otthonunkat pár meghitt gyertya vagy apró égősor segítségével. Helyezzünk el néhány illatos gyertyát a dohányzóasztalon vagy sárgás fénnyel világító LED-égőt a könyvespolcon, és máris örülni kezdünk a ténynek, hogy egyre hamarabb van sötét. Ha pedig van hozzá elég helyünk, egy elektromos kandallót is beszerezhetünk, ami előtt üldögélve még meghittebbek lesznek a beszélgetések.

A szezonális fogásokhoz szezonális teríték dukál

Ne feledkezzünk meg a lakás többi helyiségéről sem, öltöztessük át az étkezőasztalt is, adjuk rá az őszi kollekciót! Válasszunk egy bordó asztali futót, aminek a közepére helyezzünk egy fakéreg hatású tálat, amit pakoljunk meg szezonális gyümölcsökkel, és tegyünk közéjük pár fahéjrudat is, majd tálaljuk az őszi fogásokat például terrakotta színű tányérokon. Ettől a látványtól még finomabb lesz a sütőtökkrémleves.

Vegyük elő a dunyhát, amiben szívesen aludnánk téli álmot

A hálószobán is érdemes pár apró átalakítást végezni ilyenkor. A pillekönnyű, nyári ágynemű helyett húzzunk fel egy meleg árnyalatú, sötétebb, mintás variációt, amit töltsünk meg egy jó meleg paplannal. Ágytakaróként ilyenkor remekül mutat a műszőr, és az ágy mellé  a parkettára is érdemes pár puha szőnyeget teríteni, hogy reggel kellemes legyen kikelni az ágyból.

Őszi virágok kint és bent

Virággal dekorálni minden szezonban jó ötlet, úgy a lakást, mint a teraszt, vagy épp az ablakpárkányt. Ilyenkor ősszel is nyílnak még szemet gyönyörködtető virágok, mint például az őszirózsa, a törpekrizantém, a díszkáposzta, a varjúháj és a csarab. Ezekkel bátran díszítsük az erkélyt vagy épp a lakásbelsőt, élettel töltik majd meg a teret.

A teraszt is tegyük otthonossá

És ha már a terasznál járunk, ne zárkózzunk be a lakásba csak azért, mert már véget értek a nyáresték. Szerezzünk be egy hőgombát vagy egy infrahősugárzót  az erkélyre, amit pár meleg pléddel és párnával tehetünk otthonossá ilyenkor. Így továbbra is kellemes órákat tölthetünk odakint, mondjuk egy forró csokival a kezünkben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top