nlc.hu
Gasztro
Leves, főétel, édesség: 15 recept céklával, és egyik sem savanyúság

Leves, főétel, édesség: 15 recept céklával, és egyik sem savanyúság

Az évnek ebben a szakában rendszeresen azon kapom magam, hogy céklákat látok mindenhol. Nem, nem azért, mert hallucinálok, hanem tényleg ott a sok cékla a zöldségeseknél, újra fejtörést okozva, hogy mit főzzek-süssek belőle. Az utóbbi évek céklaőrületének hála, meglepően sokféle receptet leltem hozzá, mert az ecetes cékla is finom, de annyi még a fantasztikus lehetőség.

“Egresből, répából, céklából és széklábból”

Ehetjük persze nyersen, nem feltétlenül kell feldolgoznunk ahhoz, hogy fogyasztható, sőt finom legyen. Ha amellett döntünk, hogy magában esszük, akkor nagyon jót teszünk az egészségünkkel. Vérképző hatású, segíti a vörösvérsejteket a regenerálódásban és a sav-bázis egyensúlyt is szabályozza. Tartalmaz kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot és vitaminokat, amikre mind szükségünk van. Édeskés íze miatt még élvezetes is a fogyasztása, főleg ha összeeresztjük már gyümölcsökkel és zöldségekkel egy gyümölcscentrifuga segítségével, jó adagnyi smoothie-t varázsolva belőle.

A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz
A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz

A céklából – csakúgy, mint az almából – meglepő módon akár egy teljes menüt is összeállíthatnánk. Levesként, főételként és desszertekhez is remekül használható, ízletessé és különlegessé teszi az ételeket. Nem mellesleg pedig még rózsaszínné is változtathatjuk vele a fogásokat, aminek például az én lányaim rendkívüli módon tudnak örülni.

A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz

Céklát levesnek

Bevallom, én nem rajongtam gyerekkoromban a cékláért, aztán viszont az egészséges étkezés szellemében megkóstoltam felnőttkoromban, és azóta beiktatom minden ősszel a repertoáromba. A levesek különösen közel állnak a szívemhez, többféle céklalevest is próbáltam, a gyerekeim kedvence például a köményes verzió, illetve a tejszínesből is hajlandóak voltak enni, ami nagy szó. Az alma és a torma is remekül illik egy levesbe a céklával, ahogy azt ebben a receptben is olvashatjátok. A tojás pedig a joghurtos céklalevessel jár kézen fogva, bármennyire is furcsán hangozhat elsőre. Számomra az első helyen áll az eddig kóstolt céklalevesek között, ezért ennek a receptje álljon csak itt:

A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz

Joghurtos céklakrémleves tojással

Hozzávalók:

  • 2 fej lila hagyma
  • 4-5 közepes cékla
  • 1,5 liter zöldség- vagy csirkeleves
  • 1-2 krumpli, attól függően, hogy ki mennyire sűrűn szereti
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • 3-4 kanál joghurt, a sűrű görög joghurt lenne a legjobb
  • cukor, só, bors
  • fejenként 1 főtt tojás

A lila hagymát felkockázzuk és vajon megpároljuk. Utána rádobjuk a megpucolt céklát, krumplit, és félig megpároljuk. Felöntjük az alaplével, majd puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a joghurtot. Sózzuk, borsozzuk, és ha kell, egy kicsi cukorral édesítjük. (Ezt mi ki szoktuk hagyni, mert a párolt, szinte karamellizált cékla pont annyira édes, hogy nem kell bele több cukor.) Gerezdekre vágott tojással tálaljuk.

A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz

Céklát főételnek

Bizony, főételnek, nem pedig főétel mellé, ahogy azt jól megszokhattuk gyerekkorunkban. Egyébként én azt is szerettem, ma is bírom akár magában is enni, amikor savanyúságként tálalják elém, de ez más kérdéskör. Főételnek most nem céklás kéregben sült nagy húsokat fogok felvonultatni, mi inkább könnyebb fogásokhoz használjuk a céklát. Épp ma néztem ki magamnak például egy tökéletes könnyű vacsorának ígérkező, pácolt sütőtökös-céklás receptet, álljon is itt az utókornak.

A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz
A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz

Pácolt-sült sütőtök és cékla

Hozzávalók (1 személyes tál):

  • 2 marék felkockázott zsenge sütőtök (kb. 1,5 x 1,5 centis kockák)
  • 1 kis gumó zsenge cékla felkockázva (1×1 cm)
  • 1,5 zöld citrom leve
  • 2-3 nagy csipet só
  • 4 ek nádcukor vagy méz
  • 4 tk őrölt gyömbér
  • 2-3 tk szárított kakukkfű
  • 4 kisebb zsályalevél
  • frissen tekert fekete bors
  • 6 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 duci gerezd fokhagyma

A tálaláshoz:

  • 1 marék tökmag
  • friss kakukkfű
  • görög joghurt vagy mascarpone
  • kevés tökmagolaj
  • sonka

Az elkészítés menetét a Rizsázzunk blogon olvashatod el.

A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz

Ennél szezonálisabb receptet ki sem lehet találni, de azért szimpatizálok a céklasaláta rákkal fedőnevű recepttel is erőteljesen. Már csak a rák miatt is vonzó, mert a tengeri herkentyűk nagy rajongója vagyok. Ha mégis valamilyen hagyományosabb, főételesebb ebédre vágynánk a céklánkból, akkor pedig a sült céklára van szükségünk, csirkével és barna rizzsel.

A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz

Még nem hagyjuk el a főételek talaját, mert meg kell ismerkedni a rakottasok világában is a céklával. Párosítanád például pont zellerrel? A helyes válasz az, hogy mindenképpen, mivel a tejszínes céklás-zelleres rakottas kifejezetten ínycsiklandóan hangzik. Ugyanígy kipróbálásra született – főleg az egészségesen étkezők körében – a céklapizza, aminek a tésztája sosem találkozott liszttel. Az ínyenceknek pedig még kihagyhatatlan a kecskesajtos-céklás rizottó is.

A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz

Egyébként ahogy olvasgattam a recepteket, a kecskesajtot előszeretettel használják a céklával együtt a legkülönbözőbb variációkban, a legegyszerűbb közülük a rétegzett cékla-kecskesajt szeletek, ami a végtelenül egyszerű, ám annál látványosabb kategóriába tartozó étel.

A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz

Céklát nassolnivalónak

A kedvenc részemhez értünk – naná, hogy az édességek világában nézünk körül. Pontosabban a mindenféle nassolásra alkalmas ételek világában, mert van itt keksz is, ami sajtos és céklás, és most azonnal ki kell próbálni. Gondolkodtam rajta, hogy felfüggesztem a cikk írását is, hogy ezt megsüssem hirtelen, de talán még egy félórácskát bírok várni vele. A receptjét mindenképpen megosztom veletek is, mert szerintem zseniális.

Ropogós pink kekszek (céklával, sajttal)

Hozzávalók:

  • 10 dkg puha kókuszzsír
  • 20 dkg zabpehely
  • 10 dkg reszelt, nyers cékla
  • 2 tk mustár
  • bors
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 tk só
  • 1 tk lenmag

Az elkészítésről a Kekszműhelyben olvashatsz.

A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz

A csokoládé és a cékla együtt nyerő páros, ezzel a két hozzávalóval rengeteg recept áll rendelkezésünkre. Ilyen a céklás-csokis kevert süti, amiből még a gyerekek is esznek bőven, főleg ha nem tudják, hogy van benne cékla. Vagy a húszperces céklatorta, ami amellett, hogy nagyon finom, még ráadásul gyönyörűséges is.

A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz

 A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz

A céklatorta továbbfejlesztett változata is sütésre érdemes, már csak azért is, mert itt a narancsok szezonja is, úgyhogy a narancsos-céklás csokis torta kifejezetten főnyereménynek tűnik. Ami viszont látványban abszolút verhetetlen, és egyszerűen muszáj kipróbálni azoknak, akik csajos süteménnyel szeretnének villantani, az a céklás sajttorta, ami vadítóan pink színt kap a céklától.

A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz
A céklát szeretni nem kell félnetek jó lesz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top