Mi az, amiben mi magyarok furák lehetünk, mihez eszünk mi ketchupot, amihez más nem? Először is eredeti étrendünkben is nagy szerepet kap a paradicsom, és szinte bármelyik nemzeti eledelünkbe szoktunk keverni főzéskor följavításként egy kis sűrített paradicsomot, paradicsomszószt akár ketchupot is, ami másoknak furcsa lehet.
Másodszor is elég zsírosan főzünk. És a zsírt azért legtöbben próbálják kicsit elcsapni valamivel, erre alkalmas egy hideg szósz. Leginkább a tejfölt és a ketchupot ragadjuk meg erre a célra, és mivel a erőset is sokan szeretjük, a csípős ketchup is kelendő termék nálunk.
Egyedi ízlés dolga
Ismert tény, hogy a pizzára, ami eredetileg olasz étel, az olaszok sosem raknának ketchupot, de más nációk étkezési szokásai között sem igen bukkan fel ez a gasztronómiai motívum. Mi magyarok viszont előszeretettel csurgatjuk az olvadt sajtra és a pepperoniszeletekre a szép nagy szószkarikákat: van aki körbe-körbe, van aki csiga vonalban, más hullámvonalakat alkot. Népszerű irányzat a szeletenkénti ketchupozás is. Egy biztos, a magyar embert általában felbosszantja, ha egy étteremben nem szolgálják fel kérés nélkül a piros műanyag flakont a rendelt pizzához.
Nem ismerünk gátlást, ha ketchupról van szó
Mielőtt félreértés lenne, tisztázzuk, hogy semmi bajunk azzal, ha valaki nem az uralkodó nyugati gasztronómiai trend szerint használja a ketchupot. Ebben a paradicsomos szószban éppen az a jó, hogy bármihez passzol, függetlenül attól, hogy mit is hangoztatnak róla éppen az étkezési divat szigorú és lelkes követői. Csupán a (jó)ízlés szabjon határt annak, hogy ki mire is nyomja rá Tiszán innen és Dunán túl a cuppanó hangot adó vörös krémet! Például ezekre:
• lángosra
• tejfölös tésztára
• májkrémes kenyérre
• vajas kenyérre
• mézes kenyérre
• zöldséglevesbe
• hurkára
• kolbászra
• pörköltre
• szalonnára
• töpörtyűre
• friss salátára
• rakott krumplira
• sült halra
• parizeres kenyérre
• bármilyen más felvágottra
• tojásrántottára
• lecsóba
Folytasd a sort! Várjuk az ötleteiteket…