1. Igazi fehér kenyérből készített zsíros kenyér lila hagymával
2. Halászlé
3. Madártej
4. Magvak: diákcsemege, mandula, pisztácia, kesudió
5. Carbonara (de az eredeti olasz, szigorúan TEJSZÍN NÉLKÜL)
6. Savanyú krumplileves jó kolbászosan, ahogy a szabolcsi barátunk csinálja
7. Hurkatorta
8. Csülöktorta
9. Rettenetesen száraz, kemény kolbász dijoni mustárral
10. Görögdinnye
11. Paradicsom: léként, levesként, önmagában sóval, salátában, bárhogy
Mi az a torkos csütörtök?
A farsang, azaz a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző “regélő hétfő” vagy a “farsang farkát” jelölő három jeles nap, a húshagyókedd, a hamvazószerda és a torkos csütörtök. Torkos csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás “kötelező” volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is. Miért rohanják meg ma az emberek az éttermeket? Az akcióhoz azok az éttermek és vendéglátóipari egységek csatlakozhattak, amelyek vállalták, hogy február 19-én egész nap – teljes nyitvatartási idejük alatt – “a la carte” kínálatukból 50%-os kedvezményt biztosítanak a számla végösszegéből a helyben fogyasztásra, készpénzes vagy bankkártyás (amennyiben az az év többi szakában is elfogadott) fizetési mód választása esetén. |