Vesztemre a cikkben lévő képeket és gifeket együtt keresgéltem a lányaimmal, akik 8 és 10 évesen úgy érzik, hogy enélkül a csupa szín, csupa vidámság édesség nélkül nem tudnak tovább élni. Ezért a hétvégi feladatom az lesz, hogy macaront állítsak elő valahogy. Pedig ez az a sütemény, amitől mindig is fáztam egy kicsit, a receptekben olyan misztikum lengi körül, hogy nem mertem hozzáfogni.
Azonban miután átrágtam magam számtalan recepten és macaronos cikken, megtudtam, hogy eddigi félelmeim mind alaptalanok voltak, és a macaron elkészítése nem is olyan ördöngösség. Ha bűnös módon lecseréljük a mandulalisztet őrölt mandulára és cukorszirupot sem veszünk, hanem simán cukorból készítjük, akkor máris nem olyan ijesztő a recept.
A legegyszerűbb macaron
Hozzávalók:
- 50 g cukor
- 1 csipet só
- 180 g tojásfehérje
- 400 g porcukor
- 220 g darált mandula
Elkészítés:
A mandulát a porcukorral egyszer átdaráljuk, majd átszitáljuk. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a csipet sót, majd elkezdjük felverni, ha elkezdett kifehéredni, kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Ha már annyira kemény a hab, hogy nem folyik le az edény oldaláról, hozzáadjuk kanalanként a mandulás cukrot. Habzsákba töltjük, majd a sütőpapírra előre felrajzolt formákra nyomkodjuk, 3-4 milliméter vastagon. Majd jöhet az előbb említett ütögetés és pihentetés. Ha megsült, lekvárral vagy krémmel betöltjük.
Álljon itt képes, gifes inspiráció azoknak, akik esetleg velem együtt megpróbálkoznak a macaronnal a nagy nap alkalmából.