Időspórolás a konyhában: előre összekészíthető ebédek

Kun Gabi | 2015. Március 29.
A hétköznapok nem a nagy főzésekről szólnak, általában munkából hazaesve már senkinek sincs kedve odaállni a tűzhely mellé. Pedig ha főtt ételt visszük magunkkal a munkahelyünkre, és nem ott vásároljuk, akkor egész sokat spórolhatunk, és még a saját ízlésünk szerint is ehetünk. Ennek meggyorsítására szedtünk össze olyan recepteket, amiket egy hétre előre előkészíthetünk, hogy esténként már csak annyi legyen a dolgunk, hogy a dobozból a hozzávalókat belerakjuk a lábosba, és alágyújtsunk.

Annyira előkészíthetjük ezeket az ételeket, hogy fűszerezve, mindenestül várják a sorukat a mélyhűtőben a saját kis dobozukban. Feldarabolunk mindent hétvégén egy szabad óránkban, és feliratozzuk, melyik dobozunkba, melyik ételt készítjük elő.

A lényeg, hogy minden hozzávaló kerüljön bele, a kockázott hagymától kezdve a legutolsó petrezselyemszálig, hogy azon a szürke hétköznap estén csak előhúzzuk a mélyhűtőből és az edénybe rakjuk, majd készre főzzük. Maximum egy kis vizet kell tennünk hozzá, vagy a húst elősütni, esetleg a tésztát kifőzni, ha épp olyan fajta ételről van szó. Az biztos, hogy jelentősen lecsökkenthetjük a főzés idejét azzal, hogy az időrabló zöldség- és húsdarabolást letudhatjuk előre.

A cafeblog bloggereinek receptjeiben szereplő hozzávalók 4-5 főre szólnak, úgyhogy ha csak magunknak főzünk és csak egy adagnyit szeretnénk másnap ebédre, akkor mindenképp el kell osztanunk a mennyiségeket. Vagy elkészíthetjük mind a 4 adagot és a maradék a fagyasztóban megvár a jövő heti esti főzés elkerülésére.

Hétfő – Olaszos egytálétel

A Mrs. Lipton konyhájában talált első ilyen recept az az olaszos egytálétel, amit én bármikor tudnék enni. Egyrészt mert rajongok az olasz konyháért, másrészt pedig olyan egyszerűnek tűnik az elkészítése, hogy bármikor örömmel rá tudnám venni magam, hogy megfőzzem. 

Hozzávalók kb. 4 főre:

A recept folytatásáért kattints ide.

 

Kedd – Erdei gombás paprikás krumpli

A Rizsázzunk blog receptjében lévő erdei gombát természetesen valamilyen könnyebben beszerezhető gombával is helyettesíthetjük, sőt ha a gyorsaság a legfőbb szempont, akkor akár a konzerv gomba is barátunk lehet, de a szárított erdei is remek döntés. Érdemes ilyen recepteknél a dobozunkba külön kis zacskóban elrakni együtt a hagymát, szalonnát és kolbászt, mivel azért jó, ha pirítjuk őket, mielőtt a krumplival és a vízzel találkoznának. 

Hozzávalók (4 – 5 főre):

A recept folytatásáért kattints ide.

 

Szerda – Csirkés-borsós egytálétel

A Csak a Puffin receptjénél is szükség lesz a dobozon belül külön zacskózásra, a csirkemellkockákat a fűszerkeverékkel egy zacskóba csomagoljuk, és így tároljuk elkészítésig a többi hozzávaló mellett. Ha alaplét eddig nem készítettünk volna magunknak otthon, akkor ennek is itt az ideje nekiállni. Ehhez itt találsz segítséget.

Hozzávalók kb. 4 nagy adaghoz:

A recept folytatásáért kattints ide.

 

Csütörtök – Cukkinis lecsó

Nincs még szezonja, de azért néha megengedhetjük magunknak, ha már nagyon lecsóra lennénk éhesek. Én legalábbis bizonyos időközönként meg tudok őrülni egy kis lecsóért, ilyenkor egy mini adagot készítek magamnak, ami épp csak egy ebédre elég három paprikából és két paradicsomból. A Konyhalál receptjét is egyszemélyesre érdemes átvariálni, főleg, ha amúgy a család többi tagja nem annyira van oda meg vissza a korai lecsóért.

Hozzávalók (4 főre):

A recept folytatásáért kattints ide.

 

Péntek – Teriyaki csirke

A teriyaki csirkével a japán ízvilágot idézhetjük fel, persze könnyített verzióban, nem pepecselve a rizsecettel vagy rizsborral. Aki pedig nem kedveli a brokkolit, az se riadjon ettől a vissza, mivel ebben a szószban nem lesz olyan karakteres ízű, mint megszoktuk.

Hozzávalók 6 főre:

A recept folytatásáért kattints ide.

Exit mobile version