Kapribogyós csirkehúspástétom
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- só, frissen őrölt bors
- 1 tk. mustár
- 20 dkg csirkemáj
- 3 dkg sóban eltett vagy 5 dkg ecetes lében eltett, alaposan lecsöpögtetett, átmosott kapribogyó
- 25 dkg csirkemellfilé
Elkészítés
A megtisztított hagymát kockázzuk fel, a vaj felén dinszteljük meg! Adjuk hozzá az apróra kockázott csirkehúst, pároljuk 5 percet, majd tegyük bele a darabolt májat és a felaprított fokhagymát. Pároljuk a keveréket 10-15 percen keresztül. Vegyük ki a ragu felét, botmixerrel pépesítsük, keverjük hozzá a ragu villával enyhén megtört maradékát, a vaj másik felét és a kapribogyót. Sóval, frissen őrölt borssal és a mustárral ízesítsük. Szedjük porcelántálba, tegyük a hűtőbe. Kapriterméssel díszítsük tálalás előtt.
Lazacos-zelleres rakott burgonya
Hozzávalók:
- 1 tk. só
- 1 ek. zsemlemorzsa
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- 1 tk. mustár
- fél citrom leve
- 70 dkg hámozott fél cm-es szeletekre vágott burgonya
- 35 dkg tisztított, 2-3 mm-esre szeletelt zeller
- 3 dl tejszín
- kevés őrölt bors
- diónyi vaj
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 4 dl tej
- 2 tojás
- 20 dkg vékonyra szeletelt lazacfilé
Elkészítés
A sütőt előmelegítem 220 fokra, légkeveréssel 200 fokra. A burgonyát összekeverem a zellerrel, közben sózom, borsozom. Egy 25×15 centis tepsit kivajazok, és zsemlemorzsával körbehintem. A zelleres-krumplis keverék felét a tepsibe borítom, erre rárétegzem a lazacot és a petrezselymet. Ráöntöm a maradék zöldség-mixet. Egy keverőtálban felverem a tojásokat, hozzákeverem a tejszínt, tejet, mustárt. Fűszerezem frissen őrölt borssal, szerecsendióval, belefacsarom a citrom levét, majd az egész keveréket a tepsibe öntöm. Kicsit megrázom, lefedem alufóliával, és 90 percig sütöm. Az utolsó 5 percben fólia nélkül sütöm, így megpirítom a tetejét. Hagyom kicsit hűlni, majd magában fogyasztom.
Bébispenót-saláta sonkával, spárgával és zöldségekkel
Hozzávalók:
- 2 teáskanál (málna vagy más gyümölcsecet, esetleg balzsamecet) ecet
- 1 dl olívaolaj
- 10 db (koktél) paradicsom
- 2 teáskanál citrom leve
- 1 csomag bébispenót
- 1 db kaliforniai paprika
- 10 dkg kötözött vagy szárított sonka
- 1 csokor (zöld) spárga
Elkészítés
A bébispenótot megmossuk, és vagy konyharuhán leszárítjuk, vagy salátacentrifugával megpörgetjük. A zöld spárga szárvégét levágjuk, a szárat 1 cm-es darabokra vágjuk, a sípot külön szedjük. Vizet forralunk, majd a spárga szárát 3 percig, a sípot egy percig főzzük, aztán leszűrjük. A paradicsomot, paprikát megmossuk. A paradicsomokat negyedeljük, a paprikákat apró kockákra vágjuk. A sonkákat csíkokra vágjuk, feltekerjük, és a salátára dobjuk. Az olajat a citromlével és az ecettel összeturmixoljuk, ezzel forgatjuk össze a salátánkat.
Korábbi hétvégi receptek az NLCafén
- Ráérős fogások – 3 recept hétvégére
- 3 egyszerű süti hétvégére
- Menüsor – spórolós és puccos receptek hétvégére