Gasztro

Fagyi napja: 10 fagyi házilag, ami nélkül lehet élni, de nem érdemes

A fagyi napja alkalmából hoztunk mi is 10 szuper receptet, így a mai féláras fagyizás után hétvégén akár otthon is folytathatjuk.

Joghurtos málnafagylalt

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db citrom
  • 2 dl habtejszín
  • 4 dl natúr joghurt
  • 30 dkg málna
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A málna felét turmixoljuk össze a cukorral, a joghurttal, fél citrom lereszelt héjával és pár csepp citromlével. A gyümölcs másik felét villával nagyon enyhén törjük össze, így keverjük a turmixolt részhez. Keverjük hozzá a habbá vert tejszínt. Hűtsük le a krémet, készítsük el fagyigépben. Ennek hiányában tegyük rögtön a mélyhűtőbe, és félóránként botmixerrel keverjük át alaposan, amíg meg nem fagy. Ebben az esetben a gyümölcsdarabokról le kell mondanunk, de úgy is nagyon finom lesz.

Mascarponés meggyfagylalt

Hozzávalók:

  • a gyümölcs édességétől függően cukor vagy méz
  • 25 dkg mascarpone
  • 50 dkg meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A meggyet mossuk meg, magozzuk ki! Tegyük egy mély tálba – amelyben tudjuk turmixolni –, adjuk hozzá a mascarponét, és botmixerrel turmixoljuk simára! Ízlés szerint édesítsük! Tegyük át egy laposabb edénybe, amely elfér a mélyhűtőnkben. Tegyük a mélyhűtőbe, majd ahogy kezd a krém szilárdulni, botmixerrel keverjük át. Ezt ismételjük meg 30 percenként 3-4 alkalommal, így lesz krémes állagú fagylaltgép nélkül is. Fogyasztás előtt hagyjuk a fagylaltot 5 percig szobahőmérsékleten olvadni, ezután könnyen adagolható. Természetesen akinek van fagylaltgépe, abban is elkészítheti a masszát.

 

Vaníliafagylalt házilag

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • 1 kk. vaníliás cukor
  • 2,5 dl habtejszín
  • 2 dl kókusztej
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Egy lábosban melegítsük össze a tejet és a tejszínt. Közben keverjük el a tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, és adjunk hozzá a felmelegített tejes alapból egy keveset. Öntsük vissza a tejszínhez, és kevergetve melegítsük tovább, amíg besűrűsödik.

Tegyünk egy nagy tálba vagy a mosogatóba jeges vizet és állítsuk bele a főzött krémes lábost, hogy hamarabb lehűljön. Keverjük bele a karamellizált barackdarabokat.

Ha van fagyigépünk, akkor ezt a főzött alapot több órára hűtsük be, majd ez után tegyük be a fagyigépbe, hogy átkeverje. (A legtöbb fagylaltos gép tartályát szintén alaposan be kell hűteni). Ha nincs gépünk, akkor öntsük a krémes alapot egy műanyag tárolódobozba, és tegyük be a hűtőbe. 

 

Banános dinnyefagyi

Hozzávalók:

  • fél db banán
  • 1 teáskanál méz
  • fél db lime leve
  • 2-3 levél menta
  • 2 csésze görögdinnye
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hozzávalókat turmixgépben összekeverjük, majd mélyhűtőben kihűtjük úgy, hogy közben villával félóránként átkeverjük.

Fehér csokoládés-étcsokoládés parfé

Hozzávalók:

  • 5 ek. cukor
  • 3,5 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 4 tojássárgája
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg sűrített tej
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojássárgákat habosítsuk ki a cukorral, öntsük fel a tejjel, majd takarékon, folyamatosan kevergetve melegítsük a krémet, amíg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne forrjon! Osszuk két részre a még forró krémet, az egyikhez keverjük hozzá a felkockázott étcsokoládét, a másikhoz a fehér csokoládét és a sűrített tejet. Keverjük addig a krémeket, míg a csokoládék felolvadnak, majd hűtsük le őket. Verjük fel a tejszínt, és óvatosan forgassuk bele a felét a fehér, a másik felét az étcsokoládés krémbe. Felváltva merjük a krémeket egy őzgerincformába, hogy szép márványos legyen. Tegyük a mélyhűtőbe dermedni, és fogyasztás előtt tartsuk 10 percig szobahőmérsékleten, hogy szeletelni tudjuk.

 

Levendulás-fehércsokoládés fagyi

Hozzávalók:

  • 3 db tojássárgája
  • 5 dl tejszín
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 1 evőkanál (levendulaméz, de ki is maradhat) méz
  • 2 dl sűrített tej
  • 2 teáskanál (szárított) levendula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejszínt a tejjel együtt felmelegítjük, majd hozzátesszük a mézet és a levendulát. Fél óráig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A tojássárgákat habosra verjük, majd összeforraljuk a tejszínnel. Később beleöntjük a fehér csokit, és állandó kevergetés mellett felolvasztjuk. A kész fagyialapot lehűtjük, majd mélyhűtőbe tesszük és óránként (ötször) átkeverjük, hogy kellően krémes fagyi legyen belőle. 

 

Epres-bazsalikomos granita

Hozzávalók 1 literhez:

  • 7 dl víz
  • pár levél bazsalikom
  • ízlés szerint eper
  • 10-20 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az epret és a pár bazsalikom levelet adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás és fogyasztható. 

 

Citromos granita

Hozzávalók 1 literhez:

  • 7 dl víz
  • 2 db citrom
  • 20 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1 citrom héját aprítsuk fel, majd csavarjuk ki mindkettő levét és adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás és fogyasztható. 

NLCafé-tipp: egy kevés vodkával tálalva különleges koktélt kaphatunk. 

 

Lime-fagylaltos keksztorta

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl habtejszín
  • 12 dkg margarin
  • 2 db lime
  • 25 dkg zabkeksz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A kekszet törjük egészen apróra, morzsaszerűre. A margarint olvasszuk meg, öntsük a kekszmorzsára, kézzel dolgozzuk össze. Egy kapcsos tortaforma aljára és szélére lapogassuk egyenletesen, tömören a kekszes masszát, tegyük hűtőbe. A tojássárgájákat a cukorral verjük habosra, fehéredésig. Adjunk hozzá 1 dl lime-levet és 2 lime lereszelt héját. Keverjük el, öntsük hozzá a tejet, lassan melegítve, folyamatos kevergetéssel sűrítsük be a krémet. Ne forrjon! Vegyük le a tűzről, és hűtsük le a krémet. A tejszínt verjük fel kemény habnak, keverjük a kihűlt krémhez. Öntsük a krémet a keksszel bélelt formába. Tegyük a mélyhűtőbe szilárdulásig. 10 perccel szeletelés előtt vegyük ki a mélyhűtőből.

 

Amarettokekszes csokoládéparfé

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál cukor
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dl habtejszín
  • 20 dkg amaretto keksz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral verjük habosra, fehéredésig. Öntsük hozzá a tejet, és lassan melegítve, folyamatos kevergetéssel sűrítsük be a krémet. Ne forrjon! Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá az összetört étcsokoládét, keverjük, míg elolvad. Hűtsük ki a krémet. A tejszínt verjük fel kemény habnak, keverjük a kihűlt csokoládés krémhez. Egy szilikonos őzgerincforma aljára tegyünk egy adag csokoládékrémet, helyezzünk rá egy sor kekszet, kanalazzunk rá újabb adag krémet, majd helyezzünk rá ismét kekszet. Öntsük rá a maradék krémet, ezt pedig keksszel fedjük be. Ez lesz a kiborított parfétorta talpa. Tegyük a mélyhűtőbe legalább 5-6 órára. 5-10 perccel szeletelés előtt vegyük ki a mélyhűtőből.

 További fagyireceptek az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top