Joghurtos málnafagylalt
Hozzávalók:
- 2 evőkanál cukor
- 1 db citrom
- 2 dl habtejszín
- 4 dl natúr joghurt
- 30 dkg málna
Elkészítés
A málna felét turmixoljuk össze a cukorral, a joghurttal, fél citrom lereszelt héjával és pár csepp citromlével. A gyümölcs másik felét villával nagyon enyhén törjük össze, így keverjük a turmixolt részhez. Keverjük hozzá a habbá vert tejszínt. Hűtsük le a krémet, készítsük el fagyigépben. Ennek hiányában tegyük rögtön a mélyhűtőbe, és félóránként botmixerrel keverjük át alaposan, amíg meg nem fagy. Ebben az esetben a gyümölcsdarabokról le kell mondanunk, de úgy is nagyon finom lesz.
Mascarponés meggyfagylalt
Hozzávalók:
- a gyümölcs édességétől függően cukor vagy méz
- 25 dkg mascarpone
- 50 dkg meggy
Elkészítés
A meggyet mossuk meg, magozzuk ki! Tegyük egy mély tálba – amelyben tudjuk turmixolni –, adjuk hozzá a mascarponét, és botmixerrel turmixoljuk simára! Ízlés szerint édesítsük! Tegyük át egy laposabb edénybe, amely elfér a mélyhűtőnkben. Tegyük a mélyhűtőbe, majd ahogy kezd a krém szilárdulni, botmixerrel keverjük át. Ezt ismételjük meg 30 percenként 3-4 alkalommal, így lesz krémes állagú fagylaltgép nélkül is. Fogyasztás előtt hagyjuk a fagylaltot 5 percig szobahőmérsékleten olvadni, ezután könnyen adagolható. Természetesen akinek van fagylaltgépe, abban is elkészítheti a masszát.
Vaníliafagylalt házilag
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 4 tojássárgája
- 1 kk. vaníliás cukor
- 2,5 dl habtejszín
- 2 dl kókusztej
Elkészítés
Egy lábosban melegítsük össze a tejet és a tejszínt. Közben keverjük el a tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, és adjunk hozzá a felmelegített tejes alapból egy keveset. Öntsük vissza a tejszínhez, és kevergetve melegítsük tovább, amíg besűrűsödik.
Tegyünk egy nagy tálba vagy a mosogatóba jeges vizet és állítsuk bele a főzött krémes lábost, hogy hamarabb lehűljön. Keverjük bele a karamellizált barackdarabokat.
Ha van fagyigépünk, akkor ezt a főzött alapot több órára hűtsük be, majd ez után tegyük be a fagyigépbe, hogy átkeverje. (A legtöbb fagylaltos gép tartályát szintén alaposan be kell hűteni). Ha nincs gépünk, akkor öntsük a krémes alapot egy műanyag tárolódobozba, és tegyük be a hűtőbe.
Banános dinnyefagyi
Hozzávalók:
- fél db banán
- 1 teáskanál méz
- fél db lime leve
- 2-3 levél menta
- 2 csésze görögdinnye
Elkészítés
A hozzávalókat turmixgépben összekeverjük, majd mélyhűtőben kihűtjük úgy, hogy közben villával félóránként átkeverjük.
Fehér csokoládés-étcsokoládés parfé
Hozzávalók:
- 5 ek. cukor
- 3,5 dl tej
- 10 dkg étcsokoládé
- 4 tojássárgája
- 3 dl tejszín
- 10 dkg fehér csokoládé
- 10 dkg sűrített tej
Elkészítés
A tojássárgákat habosítsuk ki a cukorral, öntsük fel a tejjel, majd takarékon, folyamatosan kevergetve melegítsük a krémet, amíg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne forrjon! Osszuk két részre a még forró krémet, az egyikhez keverjük hozzá a felkockázott étcsokoládét, a másikhoz a fehér csokoládét és a sűrített tejet. Keverjük addig a krémeket, míg a csokoládék felolvadnak, majd hűtsük le őket. Verjük fel a tejszínt, és óvatosan forgassuk bele a felét a fehér, a másik felét az étcsokoládés krémbe. Felváltva merjük a krémeket egy őzgerincformába, hogy szép márványos legyen. Tegyük a mélyhűtőbe dermedni, és fogyasztás előtt tartsuk 10 percig szobahőmérsékleten, hogy szeletelni tudjuk.
Levendulás-fehércsokoládés fagyi
Hozzávalók:
- 3 db tojássárgája
- 5 dl tejszín
- 5 dkg fehér csokoládé
- 1 evőkanál (levendulaméz, de ki is maradhat) méz
- 2 dl sűrített tej
- 2 teáskanál (szárított) levendula
Elkészítés
A tejszínt a tejjel együtt felmelegítjük, majd hozzátesszük a mézet és a levendulát. Fél óráig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A tojássárgákat habosra verjük, majd összeforraljuk a tejszínnel. Később beleöntjük a fehér csokit, és állandó kevergetés mellett felolvasztjuk. A kész fagyialapot lehűtjük, majd mélyhűtőbe tesszük és óránként (ötször) átkeverjük, hogy kellően krémes fagyi legyen belőle.
Epres-bazsalikomos granita
Hozzávalók 1 literhez:
- 7 dl víz
- pár levél bazsalikom
- ízlés szerint eper
- 10-20 dkg porcukor
Elkészítés
Az epret és a pár bazsalikom levelet adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás és fogyasztható.
Citromos granita
Hozzávalók 1 literhez:
- 7 dl víz
- 2 db citrom
- 20 dkg porcukor
Elkészítés
1 citrom héját aprítsuk fel, majd csavarjuk ki mindkettő levét és adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás és fogyasztható.
NLCafé-tipp: egy kevés vodkával tálalva különleges koktélt kaphatunk.
Lime-fagylaltos keksztorta
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
- 4 evőkanál cukor
- 2 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 2 dl habtejszín
- 12 dkg margarin
- 2 db lime
- 25 dkg zabkeksz
Elkészítés
Amarettokekszes csokoládéparfé
Hozzávalók:
- 4 evőkanál cukor
- 2,5 dl tej
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 db tojássárgája
- 3 dl habtejszín
- 20 dkg amaretto keksz
Elkészítés
A tojások sárgáját a cukorral verjük habosra, fehéredésig. Öntsük hozzá a tejet, és lassan melegítve, folyamatos kevergetéssel sűrítsük be a krémet. Ne forrjon! Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá az összetört étcsokoládét, keverjük, míg elolvad. Hűtsük ki a krémet. A tejszínt verjük fel kemény habnak, keverjük a kihűlt csokoládés krémhez. Egy szilikonos őzgerincforma aljára tegyünk egy adag csokoládékrémet, helyezzünk rá egy sor kekszet, kanalazzunk rá újabb adag krémet, majd helyezzünk rá ismét kekszet. Öntsük rá a maradék krémet, ezt pedig keksszel fedjük be. Ez lesz a kiborított parfétorta talpa. Tegyük a mélyhűtőbe legalább 5-6 órára. 5-10 perccel szeletelés előtt vegyük ki a mélyhűtőből.
További fagyireceptek az NLCafén:
- Fagylalt, parfé, semifreddo – 3 mennyei csokis fagyi
- Receptek: 5 mennyei fagyi
- Fagyis desszertek: süti helyett meggysorbet