Lekvárt főzni nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik, és nem is olyan időt és energiát próbáló feladat, mint ahogy egykoron nagymamáink főzték. Nagyon finom és nagyon egészséges mindenmentes meggylekvárt készíthetsz ilyen gyorsan és ilyen egyszerűen.
Mindenmentes meggylekvár
Mindenmentes meggylekvárodhoz 2 kilogramm érett és egészséges gyümölcsöt használj fel. Ehhez a lekvárhoz valójában a meggy önmagában is elegendő, ennek ellenére, ha édesíteni szeretnél, használhatsz 30 dkg mézet vagy ugyanennyi nyírfacukrot. A mézet keverheted a nyírfacukorral, ebben az esetben fele-fele arányban add a gyümölcshöz.
Mivel tartósítószer nélkül készül a lekvárod, nagyon fontos, hogy a befőttesüvegek csírátlanok legyenek. Ehhez először is mosogatószerrel nagyon alaposan mosd el az üvegeket és a tetőket, majd forralj vizet, és 15 perc alatt főzd is ki őket. A vízben hagyhatod kihűlni, amíg a lekvárt elkészíted.
A lekvárhoz a kimagozott és félbevágott meggyet lassú tűzön forrald fel, főzd körülbelül 10-15 percig, ekkor add hozzá a mézet, a nyírfacukrot. Fakanállal időnként kevergesd, továbbra is lassú tűzön főve. Amikor a cukor vagy méz feloldódott, lekapcsolhatod a tűzhelyet. A gyümölcs bőven engedhet levet, ha túl sok lenne, tiszta merőkanállal merd le a fölösleget. (Ha kihűlt a lé, megihatod.)
Fordítsd fejre néhány percig
A csírátlanított üvegeket és fedőket kizárólag kívülről érintsd meg, a tiszta merőkanállal merd bele a lekvárt. Csavard rá jó erősen, majd fordítsd fejjel lefelé néhány percre, hogy a maradék levegő eltávozhasson az üvegből.
Dunsztba is teheted, de az is elegendő, ha a kamra vagy a konyha polcára téve megvárod, amíg kihűlnek a mindenmentes meggylekvárok. Azonnal fogyasztható. Felbontás után hűtőszekrényben tárold. Érdemes kisebb üvegekbe tölteni a meggylekvárt, hogy biztosan elfogyjon.
További cikkek lekvár témában az NLC-n:
- Ezek a legkülönlegesebb lekvárreceptek
- Befőzés másként: így lesz a legfinomabb a lekvárod
- Különleges párosítás: fahéjas meggylekvár
- Fantasztikusan finom eperlekvár