Gasztro

Így főzz lekvárt tartósítószer nélkül

Ha az ember megveszi a méregdrága gyümölcsöt, rááldoz egy fél napot a befőzésre, akkor nem szívesen rontja el a képet tartósítószerrel, ennél pedig csak az bosszantóbb, ha tartósítószer nélküli verziónk egy szép februári napon megromlik. Mi most olyan tippeket adunk, amelyekre gondos háziasszonyok esküsznek évek óta.

Első lépés: fertőtlenítés

A legtöbb tartósítószer-mentes befőtt vagy lekvár azért adja meg magát, mert az üveg, amibe eltesszük, nem lett kifőzve; ha nincs mosogatógépünk, ezt sajnos nem ússzuk meg. A kifőzés garantálja, hogy az üvegünk és a kupakunk is csíramentes lesz.

Második lépés: hibátlan kupak

Ha a kupakunk sérült, a lekvár szinte biztosan nem bírja ki a telet, ezért mindig alaposan nézzük meg!

Így főzz lekvárt tartósítószer nélkül


Harmadik lépés: celofán

A celofán sokak szerint elavult, de hosszú évek befőzései bizonyítják, hogy nem rossz dolog. Fontos, hogy ne egy, hanem két réteggel dolgozzunk, és mindig vizezzük be, hogy jól rá tudjuk simítani az üvegre. Ezzel megakadályozzuk, hogy a kupakon lévő esetleges szennyeződések tönkretegyék a lekvárt. Sokan azért használnak celofánt, hogy a két réteg közé egy kevés tartósítószert rejtsenek, így nem kell belekeverni a lekvárba, de biztosak lehetünk benne, hogy nem romlik meg. 

Negyedik lépés: dunszt 

Ha frissen főzött lekvárt lassan hűtjük ki, tehát dunsztoljuk, a hő hatására a csíramentesedik a „főzet”, amitől jó eséllyel megúszhatjuk, hogy megromoljon. Így csináljuk: a gőzölgő lekvárral telepakolt üveget bugyoláljuk újságpapírba, majd rakjuk paplanok és párnák közé, így nagyjából egy napig melegen tudjuk tartani. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top