Június már igazi Kánaán a gyümölcsrajongóknak. Itt a cseresznye, a málna, a ribizli szezonja és velük együtt a friss, üde, nyári édességek ideje is eljött.
Levendulás, cseresznyés kevert süti
Hozzávalók:
- 220 g liszt
- 100 g cukor
- 2 db tojás
- 1 dl tej
- 50 g, 2 kiskanálnyi levendulavirággal összekeverve porcukor
- 125 g margarin
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 bögre magozott meggy
Elkészítés
Készítünk levendulás porcukrot két kiskanál szárított levendulavirág és 50 g kristálycukor összeőrlésével. Ebből vegyünk két kanállal és hintsük meg vele a kimagozott cseresznyét.
Robotgéppel keverjük krémesre a puha margarint és a kristálycukrot, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük hozzá a levendulás porcukrot, a szódabikarbónával elkevert lisztet és a tejet.
Egy közepes méretű, hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a massza felét, ezt szórjuk meg a gyümölcs felével. Fedjük be a megmaradt masszával, majd dobáljuk rá a maradék cseresznyét is. Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon süssük 30 percig.
Joghurtos málnafagylalt
Hozzávalók:
- 2 evőkanál cukor
- 1 db citrom
- 2 dl habtejszín
- 4 dl natúr joghurt
- 30 dkg málna
Elkészítés
A málna felét turmixoljuk össze a cukorral, a joghurttal, fél citrom lereszelt héjával és pár csepp citromlével. A gyümölcs másik felét villával nagyon enyhén törjük össze, így keverjük a turmixolt részhez. Keverjük hozzá a habbá vert tejszínt. Hűtsük le a krémet, készítsük el fagyigépben. Ennek hiányában tegyük rögtön a mélyhűtőbe, és félóránként botmixerrel keverjük át alaposan, amíg meg nem fagy. Ebben az esetben a gyümölcsdarabokról le kell mondanunk, de úgy is nagyon finom lesz.
Joghurtos-ribizlis kuglóf citrommázzal
Hozzávalók 10-12 szelethez:
- 16 dkg liszt
- 12 dkg + a formához margarin
- 1 db citrom reszelt héja
- 1,5 dl natúr joghurt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 12 dkg cukor
- 15 dkg (piros, jó a mirelit is) ribizli
Máz:
- fél db tojásfehérje
- fél db citrom leve
- fél db citrom reszelt héja
- 10-15 dkg porcukor
Elkészítés
A tészta hozzávalóit – a ribizlit kivéve – egy tálban simára keverjük, majd harmadát a margarinnal kikent, kilisztezett formába tesszük. Rászórjuk a leszemezett ribizli egy részét, majd újabb tészta- és újabb ribizliréteg következik. A végén tésztával zárjuk le. A formába töltött tésztát 2 ütemben megsütjük: 20 percig 180 °C-on, majd 20-25 percig 160 °C-on. Végül kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A máz hozzávalóiból robotgéppel vagy habverővel sűrű masszát keverünk, ezzel szépen bevonjuk a kuglóf felületét. A tetejét díszíthetjük ribizlifürtökkel.
További szezonális nyári receptek az NLC-n:
- Mennyei málnás csodatorta
- 3 isteni meggyes desszert
- Befőzés: készíts ízletes ribizlilekvárt