nlc.hu
Gasztro
Meggy, málna: 3 gyümölcsös desszert vasárnap délutánra

Meggy, málna: 3 gyümölcsös desszert vasárnap délutánra

Friss, üde nyári ízekre vártunk, és most itt vannak. Gyümölcsös desszertjeink nemcsak szépek, de nagyon finomak is! Elő a keverőtálakkal, ma még sütni fogunk!

Nem mintha bármi gondunk lenne a komoly csokis sütikkel, vagy akár a diós, mákos édességekkel, de ilyenkor nyáron valahogy minden süti gyümölcsért kiált. Használjuk ki a nagy választékot, most kell gyümölcsös sütiket sütni!

Kakaós piskótatekercs málnával

Hozzávalók a piskótához:

  • 120 g (kristály) cukor
  • 6 db közepes méretű tojás
  • 12 g cukrozatlan kakaópor
  • 100 g búzaliszt

Hozzávalók a krémhez:

  • 5 dl tej
  • 1 db tojássárgája
  • 3 dl habtejszín
  • 50 g étkezési keményítő
  • 300 g málna
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Először elkészítjük a piskótát: A tojásokat szétválasztjuk.A fehérjét habosodásig felverjük, majd hozzáadjuk a cukor 2/3-át. A sárgáját fehéredésig  keverjük a maradék cukorral. 

A lisztet összekeverjük a kakaóporral. A fehérjehabot spatulával óvatosan hozzáadjuk a felvert sárgához. Végül egyben hozzáadjuk az összekevert száraz hozzávalókat. 

Spatulával nagyon óvatosan összekeverjük, ügyelve rá, hogy ne törjük össze a tojáshabot.

Sütőpapírral kibélelünk egy magasabb falú gáztepsit és kenőkéssel egyenletesen elkenjük rajta a masszát. 

Előmelegített sütőben 150 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.

A piskótalapot még melegen feltekerjük: tiszta konyharuhára fordítjuk a piskótát és lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. Óvatosan, lehetőleg minél szorosabban, a konyharuha segítségével feltekerjük és hűlni hagyjuk. 

Közben elkészítjük a krémet is:

A tejből,  keményítőből,  tojásból és a vanília rúdból pudingot készítünk. A tej 20 %-ába, habverővel, belekeverjük a keményítőt, a tojást és hozzáadjuk a vanília rúd kikapart belsejét.

A maradék tejet felforraljuk, majd levesszük a tűzről, gyorsan hozzákeverjük a keményítős masszát és visszatesszük a tűzre és közepes lángon sűrűsödésig keverjük. 

A kész pudingot lapos jénai tálba öntjük, fóliát teszünk a tetejére, hogy ne legyen bőrös.

30 percig, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük. 

Miután teljesen kihűlt a puding, robotgéppel átdolgozzuk, egy másik tálban pedig felverjük a tejszínhabot.

A málnát óvatosan megmossuk, száradni hagyjuk. 

A felvert tejszínt óvatosan hozzákeverjük az átdolgozott pudinghoz. 

A kihűlt piskótalapot kitekerjük és kenőlapáttal elkenjük rajta a tejszínes-pudingos krémet,  megszórjuk a megmosott málnával, majd feltekerjük, próbáljuk  minél szorosabban tekerni.

A tekercs két szélét levágjuk, a tetejét porcukorral, olvasztott csokoládéval vagy málnával díszítjük. 

 

 

Cseresznyés clafoutis

Hozzávalók 20 cm-es pitetálhoz:

  • 100 g (kristály) cukor
  • 2 dl natúr joghurt vagy tejföl
  • 1 db közepes méretű tojás
  • 120 g vaj
  • 1 citrom
  • 1 tk. sütőpor
  • 150 g búzaliszt
  • 300 g magozott cseresznye
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a tojással. A citromot 10 percig forró vízben áztatjuk, majd alaposan megmossuk.

Hozzáadjuk a vajas masszához a natúr joghurtot  a megtisztított citrom reszelt héját, a kifacsart levét, és rostját. 

Amikor már habos a masszánk, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd tovább keverjük.

A pitetálat kivajazzuk, kicsit megszórjuk liszttel.

A cseresznyét alaposan megmossuk, kimagozzuk és félbe vágjuk.

A tál aljába teszünk néhány szem cseresznyét, majd ráöntjük a masszát.

Habkártyával egyenletesen elkenjük a tálban, majd a tetejére szórjuk az összes cseresznyét. 

Előmelegített sütőben 160 fokon 30-35 perc alatt, légkeverés nélkül, megsütjük, egészen addig, míg barnulni nem kezd a teteje.

 

 

Frissítő citromos tiramisu

Hozzávalók:

  • 450 g tejföl
  • 1 dl tej
  • 3 db citrom
  • 2,5 dl habtejszín
  • 110 g porcukor
  • 250 g babapiskóta
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

a díszítéshez:

  • 1 db citrom
  • néhány levél menta
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A citromokat 10 percig forró vízben áztatjuk, majd alaposan megmossuk. 

A tejfölt robotgéppel összekeverjük a porcukorral. 

Hozzáadjuk a citromok reszelt héját és kifacsart levét. 

Felverjük a tejszínhabot, majd spatulával hozzákeverjük a tejfölös masszához.

A tejet egy tálba öntjük és hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét. 

A vaníliás tejbe mártogatjuk a babapiskótákat. 

.Egy nagyobb vagy több kisebb tálba rétegesen lerakjuk a krémet és a babapiskótát: egy réteg krém, egy réteg piskóta, egy réteg krém.

Egészen addig rétegezzük, ameddig van krémünk, a lényeg, hogy a krémmel zárjuk. 

A tetejét citromkarikákkal, mentával és reszelt citrommal díszítjük. 

A kész tiramisut 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 

 

 

Még több nyári édességes recept az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top