Nem mintha bármi gondunk lenne a komoly csokis sütikkel, vagy akár a diós, mákos édességekkel, de ilyenkor nyáron valahogy minden süti gyümölcsért kiált. Használjuk ki a nagy választékot, most kell gyümölcsös sütiket sütni!
Kakaós piskótatekercs málnával
Hozzávalók a piskótához:
- 120 g (kristály) cukor
- 6 db közepes méretű tojás
- 12 g cukrozatlan kakaópor
- 100 g búzaliszt
Hozzávalók a krémhez:
- 5 dl tej
- 1 db tojássárgája
- 3 dl habtejszín
- 50 g étkezési keményítő
- 300 g málna
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés
Először elkészítjük a piskótát: A tojásokat szétválasztjuk.A fehérjét habosodásig felverjük, majd hozzáadjuk a cukor 2/3-át. A sárgáját fehéredésig keverjük a maradék cukorral.
A lisztet összekeverjük a kakaóporral. A fehérjehabot spatulával óvatosan hozzáadjuk a felvert sárgához. Végül egyben hozzáadjuk az összekevert száraz hozzávalókat.
Spatulával nagyon óvatosan összekeverjük, ügyelve rá, hogy ne törjük össze a tojáshabot.
Sütőpapírral kibélelünk egy magasabb falú gáztepsit és kenőkéssel egyenletesen elkenjük rajta a masszát.
Előmelegített sütőben 150 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
A piskótalapot még melegen feltekerjük: tiszta konyharuhára fordítjuk a piskótát és lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. Óvatosan, lehetőleg minél szorosabban, a konyharuha segítségével feltekerjük és hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a krémet is:
A tejből, keményítőből, tojásból és a vanília rúdból pudingot készítünk. A tej 20 %-ába, habverővel, belekeverjük a keményítőt, a tojást és hozzáadjuk a vanília rúd kikapart belsejét.
A maradék tejet felforraljuk, majd levesszük a tűzről, gyorsan hozzákeverjük a keményítős masszát és visszatesszük a tűzre és közepes lángon sűrűsödésig keverjük.
A kész pudingot lapos jénai tálba öntjük, fóliát teszünk a tetejére, hogy ne legyen bőrös.
30 percig, szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük.
Miután teljesen kihűlt a puding, robotgéppel átdolgozzuk, egy másik tálban pedig felverjük a tejszínhabot.
A málnát óvatosan megmossuk, száradni hagyjuk.
A felvert tejszínt óvatosan hozzákeverjük az átdolgozott pudinghoz.
A kihűlt piskótalapot kitekerjük és kenőlapáttal elkenjük rajta a tejszínes-pudingos krémet, megszórjuk a megmosott málnával, majd feltekerjük, próbáljuk minél szorosabban tekerni.
A tekercs két szélét levágjuk, a tetejét porcukorral, olvasztott csokoládéval vagy málnával díszítjük.
Cseresznyés clafoutis
Hozzávalók 20 cm-es pitetálhoz:
- 100 g (kristály) cukor
- 2 dl natúr joghurt vagy tejföl
- 1 db közepes méretű tojás
- 120 g vaj
- 1 citrom
- 1 tk. sütőpor
- 150 g búzaliszt
- 300 g magozott cseresznye
Elkészítés
A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a tojással. A citromot 10 percig forró vízben áztatjuk, majd alaposan megmossuk.
Hozzáadjuk a vajas masszához a natúr joghurtot a megtisztított citrom reszelt héját, a kifacsart levét, és rostját.
Amikor már habos a masszánk, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd tovább keverjük.
A pitetálat kivajazzuk, kicsit megszórjuk liszttel.
A cseresznyét alaposan megmossuk, kimagozzuk és félbe vágjuk.
A tál aljába teszünk néhány szem cseresznyét, majd ráöntjük a masszát.
Habkártyával egyenletesen elkenjük a tálban, majd a tetejére szórjuk az összes cseresznyét.
Előmelegített sütőben 160 fokon 30-35 perc alatt, légkeverés nélkül, megsütjük, egészen addig, míg barnulni nem kezd a teteje.
Frissítő citromos tiramisu
Hozzávalók:
- 450 g tejföl
- 1 dl tej
- 3 db citrom
- 2,5 dl habtejszín
- 110 g porcukor
- 250 g babapiskóta
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
a díszítéshez:
- 1 db citrom
- néhány levél menta
Elkészítés
A citromokat 10 percig forró vízben áztatjuk, majd alaposan megmossuk.
A tejfölt robotgéppel összekeverjük a porcukorral.
Hozzáadjuk a citromok reszelt héját és kifacsart levét.
Felverjük a tejszínhabot, majd spatulával hozzákeverjük a tejfölös masszához.
A tejet egy tálba öntjük és hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét.
A vaníliás tejbe mártogatjuk a babapiskótákat.
.Egy nagyobb vagy több kisebb tálba rétegesen lerakjuk a krémet és a babapiskótát: egy réteg krém, egy réteg piskóta, egy réteg krém.
Egészen addig rétegezzük, ameddig van krémünk, a lényeg, hogy a krémmel zárjuk.
A tetejét citromkarikákkal, mentával és reszelt citrommal díszítjük.
A kész tiramisut 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Még több nyári édességes recept az NLC-n:
- 3 nyári desszert recepttel
- Hőség ellen: jéghideg desszertek
- 3 bögrés palacsinta, amit imádni fogsz