Nem klasszikus gyors vacsora, de ha a tésztát előre elkészítjük, vagy helyette leveles tésztát használunk, akkor még akár egy hosszabb nap végén is meg lehet csinálni. Készítsük kecskesajttal vagy ricottával, keverhetünk hozzá parmezánt is. Hidegen és melegen is tálalható.
Spenótos-kakukkfüves táska
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g liszt
- csipetnyi só
- 75 ml tej
- 125 g hideg, felkockázott vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 tojás
- csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
- 1 tk. citrom reszelt héja
- 350 g (szárak nélküli) spenót vagy bébispenót
- 1 ek. olívaolaj
- 1 tk. kakukkfű
- tengeri só, bors
- 1 gerezd szétnyomott fokhagyma
- 1 fej finomra vágott vöröshagyma
- 125 g ricotta vagy lágy kecskesajt
Elkészítés
A tésztához a lisztet és a sót átforgatjuk, hozzáadjuk a vajat, és ujjbeggyel elmorzsoljuk a lisztben, hogy finom, morzsás keveréket kapjunk. Hozzákeverjük a hideg tejet, csak annyit, amennyi szükséges ahhoz, hogy a tészta összeálljon. Kiborítjuk a munkalapra, kicsit átgyúrjuk, és labdát formázunk belőle. Fóliába csomagolva kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat). Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy tapadásmentes lappal.
Összeállítjuk a tölteléket. Megmossuk a spenótot, majd lábosban, közepes lángon, saját gőzében megfonnyasztjuk, hogy a levelek összeessenek. Ne adjunk hozzá vizet, elég annyi, amennyi a levelekre tapadt mosás közben. Szűrőbe téve lecsöpögtetjük, amikor kihűlt, kézzel kipréseljük belőle a nedvességet, majd összevágjuk.
Közben a serpenyőben közepes lángon olajat hevítünk, és 10 percig pároljuk rajta a hagymát és a fokhagymát, amíg megpuhul, és üveges lesz. Hozzákeverjük a spenótot.
A spenótos keveréket tálba borítjuk, hozzáadjuk a kecskesajtot, a fűszereket, a citrom héját, 1 tojást, sok sót és borsot ízlés szerint. Alaposan átkeverjük.
A tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk, és felvágjuk kb. 13 cm oldalú négyzetekre. A széleket megkenjük vízzel, a spenótos keveréket elosztjuk a lapocskák között, a tésztát átlósan ráhajtjuk a töltelékre, és a széleket összenyomkodjuk. A csomagokat megkenjük a másik tojással, amit előzőleg kicsit felvertünk, majd késsel mindegyik táska tetejét bevágjuk.
A csomagokat tepsibe rakjuk, és 25-30 percig aranybarnára sütjük.
Még több gyors vacsora az NLC-n:
- Csavart, sajtos bagett
- Gyors vacsora: zöldségfasirt
- Gyors vacsora olaszosan: rozmaringos-mozzarellás ciabatta