Ezeket a gyönyörű és persze különlegesen finom paleo tortákat akkor is elkészítheted, ha éppen diétázol, fogyókúrázol. Sőt születésnapra is meglepheted velük magadat vagy szeretteidet anélkül, hogy bűnöznöd kéne.
1. Paleo csokitorta – születésnapra is
Hozzávalók
- 10 dkg holland kakaópor
- 5 dkg kókuszliszt
- 5 dkg tápiókaliszt
- fél teáskanál szódabikarbóna
- negyed teáskanál só
- 5 tojás
- 2,5 dl cukormentes almalé (legjobb a frissen préselt)
- 4 evőkanál méz
- 4 evőkanál kókuszolaj
- fél teáskanál vaníliaaroma
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra.
Keverd el egymással a kakaóport, a kókuszlisztet, a tápiókalisztet, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban közepes sebességen mixeld össze a tojást, az almalevet, a mézet és a vanília aromát, végül a kókuszolajat is add hozzá. A turmixgép segítségével apránként add hozzá a száraz hozzávalókat a tojásos keverékhez.
Olajozz ki egy kerek, közepén lyukas, kapcsos tortaformát, majd 2 evőkanálnyi kakaóporral is szórd meg, így a tészta nem ragad le. Egyenletesen elosztva öntsd a tésztát a tortaformába, süsd kb. 40 percig, majd vedd ki a sütőből. Hagyd a tortát 15 percig hűlni a sütőformában.
Olvasztott fehér vagy étcsokoládéval meglocsolgathatod, ízlés szerint díszítheted a paleo csokitortát. Amikor megszilárdult a csokimáz, szeleteld a süteményt.
2. Paleo olasz citromos mandulatorta
Hozzávalók
- 32 dkg mandulaliszt
- 20 dkg kókusz- vagy nyírfacukor
- 2 evőkanál mandula- vagy kókusztej
- 18 dkg kókuszzsír
- 2 evőkanál reszelt citromhéj
- 6 nagy tojás
- fél teáskanál vaníliaaroma
- 2 evőkanál limoncello (citromlikőr) vagy citromlé
- fél teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Sütőpapírral bélelj ki egy 26 cm átmérőjű tortaformát.
A paleo tortához a kókuszszírt keverd habosra 15 dkg kókusz- vagy nyírfacukorral. Add hozzá a citromhéjat, majd egyesével a tojássárgákat is alaposan keverd hozzá, végül jöhet a vaníliaaroma is. Adagonként kanalazva kevergesd el a kókuszzsíros masszához a sóval és szódabikarbónával elkevert mandulalisztet. Öntsd hozzá a limoncellót vagy a citromlevet, amit szintén jól keverj el a tésztában.
Keverőtálban a tojásfehérjékből verj kemény habot úgy, hogy közben lassan adagolod hozzá a maradék 5 dkg cukrot. A kemény tojáshabot lassan és óvatosan, lehetőleg lyukas fakanállal adagonként keverd a tésztához, nehogy összetörjön.
Öntsd az elkészült tésztát a tortaformába, majd told a sütőbe és süsd 40-45 percig. Az elkészült paleo citromos mandulatortát hagyd a formában kihűlni. Ízlés szerint díszítheted, megszórhatod paleo porcukorral.
NLCafé tipp: Fél adagot is készíthetsz a tortából, ebben az esetben 18 cm átmérőjű formát használj, és kb. 30 percig süsd a paleo tortát.
3. Paleo mandulás körtetorta
Hozzávalók
- 4 szép, érett körte
- 20 dkg + 3 teáskanálnyi nyírfa- vagy kókuszcukor
- 20 dkg mandulaliszt
- 1 evőkanál citromlé
- 8 tojás
- fél teáskanál vaníliaaroma
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál kókusz- vagy szőlőmagolaj
- 4 dkg szeletelt mandula
- csipet só
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Bélelj ki egy 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral, vagy kend ki kókuszolajjal és szórd meg mandulaliszttel.
Hámozz meg és vágj apróra három körtét, a magházat természetesen távolítsd el. Tedd a gyümölcsöt serpenyőbe, öntsd rá a citromlevet, és a 3 teáskanálnyi cukorral lassú tűzön főzd 10 percig. Hagyd kihűlni.
A mandulalisztben alaposan keverd el a sót, a szódabikarbónát és a cukrot. Mixeld vagy keverőtálban habverővel alaposan keverd el a tojásokat, és add a liszthez a vaníliaaromával együtt, végül a körteszószt is keverd a tésztához.
A negyedik körtét is hámozd meg, vágd félbe, majd a magház eltávolítása után vágd nyolc darabra. Forrósítsd fel az olajat, add hozzá a kanálnyi mézet és addig melegítsd, amíg a keverék elkezd habosodni. Tedd bele a körteszeleteket és főzd néhány percig.
A tésztát öntsd a tortaformába, a tetején pedig igazítsd el szépen a mézes körteszeleteket. Told a sütőbe és süsd kb. 55-65 percig. Ha nagyon barnulna a széle, fedd le alufóliával a paleo mandulás körtetortát.
Hagyd a paleo tortát a sütőtálban kihűlni, majd szeleteld.
4. Paleo banántorta – születésnapra is kiváló
Hozzávalók
- 4 banán pépesítve
- 4 nagy tojás
- 20 dkg mandulaliszt
- 60 ml kókuszolaj
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál darált lenmag vagy lenmagliszt
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál vaníliaaroma
- csipet só
- 2,5 dl zsíros kókusztejből keményre vert hab
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Bélelj ki egy 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral, vagy kend, olajozd és lisztezd meg.
A pépesített banánhoz mixergép segítségével keverd a tojásokat, a kókuszolajat és a mézet és vaníliaaromát. Keverd hozzá a mandulalisztet, amelyben előzőleg elkeverted a fahéjat, a darált lenmagot, a szódabikarbónát és a sót.
Önts a tortaformába a tésztát és told a sütőbe. Süsd 30-35 percig, végezz tűpróbát, ha szükséges néhány perce még told vissza a paleo tortát.
Hagyd a formában kihűlni, majd vágd ketté, a keményre vert kókuszhabbal kend meg az alsó szeletet és a paleo torta tetejét is.
További paleo torták az NLCafén:
- Paleo répatorta friss barackkal
- Fantasztikusan finom paleo málnás-csoki trüffeltorta
- Mennyei paleo somlói galuska
Fotók: Pinterest