Gasztro

Készíts sült kukoricát – finomabb, mint főzve

Tudtad, hogy kukoricát nemcsak főzni, hanem sütni is lehet? Sőt eláruljuk, sütve – ha lehet – még sokkal finomabb is. Mutatjuk a trükköket.

Mexikó és Amerika déli része a sült kukorica hazája. Ezekben a régiókban nem nagyon “vesződnek” a kukorica főzésével, hanem a grillre vagy parázsra dobva az egyik legfinomabb csemegét készítik. Mutatjuk, hogyan süthetsz te is kukoricát. Próbáld ki, érdemes.

1. Sült kukorica grillen készítve

A faszénen sütött kukorica az egyik legízletesebb nyári csemege. A kukoricákat a héjukban hagyva tedd föl a grillrácsra és parázsló faszénnel süsd körülbelül 20-25 percen át. Forgasd meg gyakran, hogy minden oldalát egyenletesen érje a hő. Addig hagyd a grillrácson, amíg feketére sül a kukoricák héja.

Készíts sült kukoricát - finomabb, mint főzve

Grillcsipesszel egyenként szedd le a tűzről a kukoricákat, várj néhány percet, amíg kissé lehűlnek. Vágd le a kukoricák végeit nagyjából ujjnyi vastagságban, majd szedd ki a héjakból. Tedd vissza még néhány percre a grillre, hogy kissé megpirosodjanak a szemek. Forrón, vajjal megkenve – pillanatok alatt ráolvad – és sóval meghintve mennyeien finom a sült kukorica.

NLCafé tipp: Nagyon fontos, hogy a sütéshez ideális hőmérsékletet válassz. Ha túl forró a parázs, a kukoricahéj könnyen megég, belül a szemek nyersek maradnak, ugyanakkor ha nem kellően meleg a parázs, a kukorica kiszárad.

Készíts sült kukoricát - finomabb, mint főzve

2. Kukorica parázsban sütve

A sült kukoricáról akkor sem kell lemondanod, ha nincs grilled, ellenben a főzőhelyen parazsat tudsz készíteni. A kukoricákat a héjában csavard alufóliába. A legfelső héjat érdemes eltávolítani mielőtt becsomagolod a csöveket. Tedd a kukoricákat a parázsba, és hagyd benne nagyjából 20 percig. Közben csipesszel vagy nagyobb fadarabbal óvatosan forgasd meg a csöveket, hogy minden oldaluk megsülhessen.

A sütés végén szedd ki a parázsból a kukoricákat. Légy óvatos, hiszen nagyon forróak. Hagyd még néhány percig a fóliában a kukoricacsöveket, hallani is fogod, hogy sülnek még. Amikor valamelyest meghűltek, csomagold ki a fóliából, vágd le a végeket, tedd tányérra, ízlés szerint sózd, vajazd, de önmagában is kiváló. Kisebb darabokra szeletelve és/vagy nyársra szúrva remekül mutat a tányéron a parázsban sült kukorica.

Készíts sült kukoricát - finomabb, mint főzve

NLCafé tipp: Sütéshez leginkább az ún. super sweet, azaz szuperédes csemegekukorica a legalkalmasabb. Sajnos itthon ritkábban kapható ez a fajta, mégis érdemes keresni zöldségárusoknál a piacokon. A super sweet kukoricák cukortartalma valamivel magasabb más csemegefajtáknál, a bennük lévő izocukor a sütéskor rákaramellizálódik a csövekre, és ettől lesz különlegesen finom a kukorica.

További kukorica cikkek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top