A mindenmentes befőtt a gyümölcsön és a hozzáadott vízen kívül valójában semmit sem tartalmaz, így természetesen cukrot és tartósítószert sem. A mindenmentes szilvabefőtt elkészítése csöppet sem bonyolult, de valamivel több odafigyelést igényel, mint a hagyományos módon készült befőtteké. Próbáld ki receptünket, hiszen egészséges és nagyon finom befőttet rakhatsz el a téli hónapokra.
Így készítsd el a mindenmentes szilvabefőttet
Moss meg nagyon alaposan 4 kg érett és egészséges szilvát. A befőzéshez nagyon fontos, hogy dobd ki a túlérett, a megnyomódott, vagy már erjedésnek indult szemeket.
A befőzéshez érdemes akkora üvegeket választani, amelyek tartalma a felbontást követően gyorsan elfogy. A tartósítószer nélkül készült befőtt ugyanis még a hűtőszekrényes tárolást sem viseli néhány napnál tovább.
Lényeges, hogy a befőttesüvegeket elmosogatásukat követően 15-20 percen át fedővel együtt forró vízben csírátlanítsd. Hagyhatod a vízben kihűlni, és lehetőleg fakanál vagy ételcsipesz segítségével vedd ki azokat a felhasználás előtt a vízből.
Töltsd meg szorosan a befőttesüvegeket az előkészített gyümölccsel. Ügyelj rá, hogy a kezed is nagyon tiszta legyen. Még jobb, ha a gyümölcsöt is fertőtlenített ételcsipesz segítségével teszed az üvegekbe.
A szilvával megtöltött üvegeket forralt vízzel töltsd fel, és csavard rájuk a tetőt. Fejre fordítva ellenőrizheted, megfelelően zárnak-e.
Az elkészült üvegeket állítsd nagyobb lábas vagy fazék aljára, és töltsd fel az edényt annyi vízzel, hogy nagyjából a befőttek háromnegyedéig érjen. Lassan melegítve, a forrástól számítva 30 percig főzd a mindenmentes szilvabefőtteket.
A félóra leteltét követően hagyhatod egyszerűen a most már fedővel lefedett edényben a befőtteket kihűlni, vagy kivéve azokat dunsztolhatod is egy-két napig.
Felbontás után a mindenmentes szilvabefőttet hűtőszekrényben tárold, és lehetőség szerint minél előbb fogyaszd el.
További befőzési témájú cikkek az NLCafén:
- Így főzz be lekvárt tartósítószer nélkül
- Befőzés: készíts fűszeres lekvárt
- Befőzés: így készül a legfinomabb cseresznyebefőtt
- Befőzés: készíts házi sárgabaracklekvárt
Fotók: Pinterest