Frissítő és egészséges a gazpacho, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, mi imádjuk. Ha azt gondolnánk, hogy egy zöldséglevestől nem lakunk jól, akkor nyugodtan együnk hozzá egy szelet barna kenyeret vagy zsömlét.
A gazpacho hozzávalói:
- 1,5 kg érett paradicsom
- 1 piros paprika
- fél kígyóuborka
- 1 kicsi vöröshagyma
- 2 ág menta vagy bazsalikom
- 2 fokhagymagerezd
- 1 teáskanál cukor
- só, bors
- 1 evőkanál borecet
- 2 evőkanál olívaolaj
A gazpacho elkészítése:
Szedjük le a paradicsomok bőrét: vagdossuk be hosszában, majd forrázzuk le őket. Fél percig hagyjuk állni a forró vízben, aztán vegyük ki őket és tartsuk hideg víz alá, húzzuk le bőrt. Ezután kockázzuk fel a meghámozott paradicsomokat.
A paprikát felezzük el, csumázzuk ki. Az egyik felét aprítsuk egészen finomra, a másik felét durvábbra. Pucoljuk meg a fokhagymát. A paradicsomot, a durvára darabolt paprikát, a fokhagymát pürésítsük le. A cukorral, sóval, borssal, borecettel és az olajjal ízesítsük. Legalább 2 órára tegyük a hűtőbe.
Hámozzuk meg a kígyóuborkát, hosszában vágjuk félbe és kaparjuk ki a magját. A húsát daraboljuk apróra. A hagymát is finomra kell aprítani. A maradék paprikát, a feldarabolt uborkát és a hagymát összekeverjük, és hozzáadjuk a finomra aprított fűszereket is. Ez lesz a gazpacho levesbetétje.
A levest hidegen tálaljuk, a zöldségkeverékből pedig mindenki annyit tehet a tányérjába, amennyit szeretne.
További cikkeink:
- Hogyan kell a kutyát gondozni hőségben?
- Hogyan kell limonádét csinálni?
- Hogyan kell jegeskávét csinálni?
- Hogyan kell elriasztani a szúnyogokat?
- Hogyan kell a szúnyogcsípéseket kezelni?