Magnum házilag
Hozzávalók:
2 tojássárgája
2 dl tej
3 ek cukor
80 g étcsokoládé
1 ek. cukrozatlan kakaópor
1 dl habtejszín
10-15 dkg étcsokoládé
5-10 dkg pirított mogyoró
A házi Magnum receptje a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Vaníliafagylalt karamellizált barackkal
Hozzávalók:
2 sárgabarack
1-2 kk. citromlé
3 ek. cukor
2,5 dl habtejszín
2 dl kókusztej
4 tojás sárgája
kb. 10 dkg cukor
1 kk. vaníliás cukor
Hámozzuk meg a barackokat, vágjuk fel apró kockákra, locsoljuk meg citromlével, és szórjuk meg 3 evőkanál cukorral. Tegyük forró sütőbe, és süssük 20 percig, míg a gyümölcs karamellizálódik. Tegyük félre hűlni, majd tegyük be a fagyasztóba.Egy lábosban melegítsük össze a tejet és a tejszínt. Közben keverjük el a tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, és adjunk hozzá a felmelegített tejes alapból egy keveset. Öntsük vissza a tejszínhez, és kevergetve melegítsük tovább, amíg besűrűsödik.
Tegyünk egy nagy tálba vagy a mosogatóba jeges vizet, és állítsuk bele a főzött krémes lábost, hogy hamarabb lehűljön. Keverjük bele a karamellizált barackdarabokat. Ha van fagyigépünk, akkor ezt a főzött alapot több órára hűtsük be, majd ez után tegyük be a fagyigépbe, hogy átkeverje. (A legtöbb fagylaltos gép tartályát szintén alaposan be kell hűteni). Ha nincs gépünk, akkor öntsük a krémes alapot egy műanyag tárolódobozba, és tegyük be a hűtőbe.
Áfonyás jégkrém
Hozzávalók:
300 g áfonya
1 nagy avokádó
1 ek. eritrit
A recept a 160 gramm blogon folytatódik.
Gyömbéres sárgabarackfagylalt
Hozzávalók:
ízlés szerint cukor
1 citrom
3-4 cm gyömbér
3 dl habtejszín
2 dl (sűrű) natúr joghurt
20 dkg sárgabarack
A barackot hámozzuk meg, magozzuk ki. Turmixoljuk simára, a gyümölcs érettsége szerint édesítsük cukorral vagy édesítővel a krémet, adjunk hozzá citromlevet és ízlés szerint frissen reszelt gyömbért. A joghurtot ízlés szerint édesítsük, a tejszínt verjük fel habnak. Keverjük össze a tejszínt és a joghurtot. Tegyük a krémet egy tálba, majd szabálytalan alakzatban csorgassuk bele a barackos részt, villával “kócoljuk” meg, hogy márványos legyen a minta. Tegyük szilárdulásig mélyhűtőbe. 10 perccel tálalás előtt vegyük ki a mélyhűtőből, fagylaltkanállal gombócoljuk.
Joghurtos-málnás jégkrém
Hozzávalók (6 jégkrém formához vagy 6 db kisebb joghurtos pohárhoz):
150 g natúr joghurt
1 narancs leve
1-2 ek. méz
két marék málna villával összetörve
zabkekszdarabok, -morzsák
A recept a Sütit akarok blogon folytatódik.
Mentás citromfagylalt
Hozzávalók 10-12 gombóchoz:
3 szem citrom
22 dkg cukor
5 dl víz
10-15 levél menta
A citromot megmossuk, héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, majd elegyítjük a vízzel és a cukorral, aztán addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Készíthetjük fagylaltgépben vagy sorbetnek is: gépben elkészítve krémesebb, fagyasztóba téve jégkása jellege lesz.
A megmosott mentaleveleket apróra vágjuk. Ha fagylaltgépben készítjük, csak akkor tesszük a mentát a fagylalthoz, mikor már háromnegyedig megfagyott. Ha sorbetet készítünk, egy lapos edénybe borítjuk az aprított mentával elkevert masszát (minél laposabb az edény, annál hamarabb fagy), fagyasztóba tesszük, és óránként átkeverjük villával, amíg adagolható lesz.
Tipp: Ha azt szeretnénk, hogy jobban kijöjjön a menta színe és íze, bele is turmixolhatjuk a cukorszirupba.
Krémes csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
4 dl cukrozott sűrített tej (2 tubus)
2 dl tej
2 dl habtejszín
17 dkg min. 65%-os csokoládé
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
csipet só
1 tk. vaníliakivonat vagy fél vaníliarúd kikapart magja
4 tk. kukoricakeményítő
2 ek. hideg víz
A sűrített tejet, a tejet és a tejszínt közepes láng felett felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kis kockákra tört csokoládét és a kakaóport, addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, a kakaó feloldódik. Hozzákeverjük a sót és a vaníliakivonatot, a kikapart vaníliamagokat. A keményítőt kikeverjük a hideg vízzel, majd a csokoládés masszához keverjük. Visszatesszük a tűzre, és közepes láng felett 5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Hagyjuk a fagylaltot kihűlni, majd mélyhűtőbe tesszük, legalább 5 órára.
Ötperces mézes nektarin-narancs jégkrém
Hozzávalók 4 adaghoz:
3 nektarin
1 narancs
1 ek. narancsvirág méz
1 ek. rózsavíz
A villámgyorsan elkészíthető jégkrém receptje a Tavola in Piazza blogon folytatódik.
Csokoládékrémes–tejszínhabos fagylalttorta
Hozzávalók 10 adaghoz:
25 dkg csokoládébevonatos vajas keksz
1 doboz vaníliafagylalt (900 g)
1 ek. porcukor
2,5 dl habtejszín
kakaópor a szóráshoz
A csokoládékrémhez:
6 dkg vaj
7 dkg porcukor
3 dl főzőtejszín
6 dkg holland kakaópor
1 ek. méz
A csokoládékrém hozzávalóit lábosba mérjük, majd felfőzzük. Forrás után még 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk fóliával, majd egy rétegben letesszük a kekszet. Ezen elosztjuk a fagylalt harmadát, majd meglocsoljuk a kihűlt csokoládékrémmel. Ismét keksz, fagylalt, krém következik.
A tetejére egy réteg fagylaltot teszünk, majd rákenjük a porcukorral felvert tejszínhabot. Megszórjuk kakaóporral, meglocsoljuk még egy kevés csokoládékrémmel. Levesszük róla a tortaformát, és azonnal tálaljuk.
Epres-diós-citromos parfétorta
Hozzávalók:
8 dl habtejszín
10 dkg darált dió (lehet apró darabos)
20 dkg eper
1 fél mokkáskanál vanília por v vanília rúd kikapart magjai
1 citrom reszelt héja és leve
6 ek. nyírfacukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
A parfétorta elkészítésének leírása a Pálmafa Project blogon olvasható.
Ha még ez sem elég a hűsítéshez, van itt még több fagyi is!
- 3 finom jégkrémnyalóka recept
- Hőség ellen: jégkrémek és fagyik ebéd utánra
- Egészséges fagyireceptek