nlc.hu
Gasztro
A pizza – a klasszikustól a hibridig

A pizza – a klasszikustól a hibridig

Van, aki a klasszikusra esküszik, van, aki mindig azt rakja rá, amit épp otthon talál, aki feltekeri, aki összehajtja... egy biztos: a pizzát szinte mindenki szereti.

Érthető is, hogy a világ legnépszerűbb étele, nehéz ellenállni egy frissen sütött pizzának, különösen akkor, ha házi pizzáról van szó. Mi még mindig a Margheritát imádjuk, de most hoztunk egy vega (és lisztmentes) verziót és egy hibridet is, ami a pizzát a bolognai spagettivel társította.

Pizza Margherita

Hozzávalók 3 db kb. 26 cm átmérőjű pizzához:

  • csipetnyi cukor
  • 2+3 ek. olívaolaj
  • 165 ml meleg víz
  • 15 g élesztő
  • 300 g búzaliszt

Hozzávalók a feltéthez:

  • só, őrölt fekete bors
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • egy kis csokor bazsalikom
  • 1 tk. szárított oregánó
  • 200 g passzírozot paradicsom
  • 300 g mozzarella
Kategóriaebéd
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tésztához a lisztet egy keverőtálba öntjük, összekeverjük a  sóval, majd a közepébe krátert formálunk. A meleg vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot, majd a sós liszt közepén lévő kráterbe öntjük. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összekeverjük, és végül hozzáadunk 2 ek. olívaolajat is. Ezután tovább keverjük, majd amikor a massza összeáll, munkalapra téve 15-20 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk, gombóccá formáljuk.

A tésztagombócot kelesztőtálba helyezzük, tetejét kereszt alakban bevágjuk, tiszta kendővel lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

A mozzarellát nagyobb darabokra tépkedjük, szűrőbe tesszük, és legalább 30 percig csöpögni hagyjuk. (A végén egy kicsit ki is nyomkodhatjuk. Ez azért fontos, mert ha a sajtban túl sok víz marad, eláztatahatja a tésztát.)

Közben három kb. 26 cm átmérőjű kerek tepsit nagyon vékonyan kiolajozunk.

A kelesztési idő letelte után a tésztát három egyforma részre osztjuk, majd olajos kézzel minden egyes részt egyenként ellapítjuk/nyújtjk úgy, hogy a bennük lévő levegő a szélek felé haladjon, vagyis a korongok szélei vastagabbak legyenek , mint a középső rész.

A kinyújtott  tésztakorongokat a kiolajozott tepsikre helyezzük, és letakarva további 30 percig kelesztjük.

Ezalatt a sütőt a maximum hőmérsékletre melegítjük. (Nálunk ez 250 °C.)

A második kelesztési idő letelte után az egyik tésztakorongot megkenjük a paradicsom egyharamadával, ráhelyezzük a mozzarella harmadát, majd megszórjuk sóval, oregánóval valamint  frissen őrölt fekete borssal. A pizzát azonnal az előmelegített sütőbe rakjuk, és néhány perc  alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a korong alja egységesen megpirul.

Amikor az első adag majdnem kész, a második megkelt tésztakorongra is rárakjuk a feltétet, aztán amikor ez is majdnem elkészül, jöhet a harmadik. (A tésztát nem szabad hamar megrakni sem a paradicsommal, sem a mozzarellával, ti. elázhat.)

 

A kisült pizzákat friss bazslikomlevelekkel azonnal tálaljuk.

 

Vega pizza

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • só, bors
  • 1 ek. szárított oregánó
  • 1 fej rózsáira szedett karfiol
  • 80 g őrölt mandula

Hozzávalók a zöldséges paradicsomszószhoz:

  • 1 fej finomra vágott vöröshagyma
  • 1 ek. barnacukor
  • 400 g paradicsompüré
  • 400 ml zöldség alaplé
  • 50 g felszeletelt gomba
  • 1 ek. balzsamecet
  • 1 maroknyi felaprított friss bazsalikom
  • 2 ek. olívaolaj
  • 100 g megtisztított, felszeletelt sárgarépa
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 összetört gerezd fokhagyma
  • 50 g reszelt cukkini

Hozzávalók a feltéthez (1 adag):

  • 2 paradicsom
  • néhány szál rozmaring
  • 2 koktélparadicsom
Kategóriafőétel
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. Tegyük a nyers karfiolrózsákat a robotgépbe, és aprítsuk fel, amíg rizs állagúra darálja a gép. Mérjünk ki a ledarált karfiolból 600 ml-t, borítsuk ki egy tálba. Adjuk hozzá a mandulát, az oreganót, a sót, a borsot és a felvert tojásokat. Kezünkkel gyúrjuk össze, és formázzunk labdát belőle. Kicsit ragacsosabb tésztára kell számítani, mint amilyen a hagyományos. Borítsuk teflon bevonatú pizzaformára vagy sütőlemezre a tésztát, és lapítsuk le, majd kezünkkel formázzunk kerek lapocskát belőle úgy, hogy a széleket kicsit magasabbra formázzuk. Tegyük be a sütőbe, és süssük kb. 25 percig vagy addig, amíg megbarnul.   

A paradicsomszósz elkészítéséhez forrósítsuk fel az olajat, tegyük rá az összetört fokhagymát, és pirítsuk néhány másodpercig, majd szórjuk rá a hagymát, és kevergessük további 2 percig. Adjuk hozzá a sárgarépát, a cukkinit és a gombát, és időnként megkeverve pároljuk rövid ideig. Öntsük hozzá a balzsamecetet, és főzzük tovább. Keverjük hozzá a paradicsompürét, szórjuk bele a cukrot, és fedő alatt, főzzük 8 percig. Adjuk hozzá a zöldségalaplét, főzzük tovább rövid ideig folyamatos keverés mellett, majd szórjuk bele a bazsalikomot, és fűszerezzük ízlés szerint. Turmixgépben keverjük simára. Nagyobb mennyiség lesz belőle, használhatjuk a pizza készítéséhez vagy később mártásként rizshez, csirkéhez.

Vegyük ki a pizzát a sütőből, és kenjük meg a paradicsomszósszal, majd díszítsük saját feltétünkkel. A paradicsomok mellé kerülhetnek padlizsán- vagy cukkiniszeletek is. A feltéttel együtt még 5-10 percre tegyük vissza a sütőbe a pizzát.

 

Bolognai ragus pizza

Hozzávalók a vékony pizzatésztához:

  • 35-40 dkg liszt
  • 4-5 ek. olaj
  • 1 dl víz
  • 1 csipet bazsalikom
  • 1 csipet oregánó
  • 2 dkg élesztő
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A ragu itt is az előző napi szószból áll, de ügyeljünk rá, hogy jó sűrű legyen. Mondhatni paradicsomos darált husi! 

Bár úgy tartják az olaszok, hogy igazán könnyen „márvány” munkalapon lehet jól pizzatésztát gyúrni, én a nagymamám gyúródeszkáját örököltem, és ez minden tekintetben rácáfol az olaszokra. Az élesztőt langyos vízbe morzsolom, majd pár percig hagyom felfutni. A lisztet beleöntöm egy tálba, a közepén egy kis mélyedést hagyok, és már teszem is bele az olajat és a felfuttatott élesztőt. Én kézzel szoktam összedolgozni a tésztát, így érzem, hogy kell-e még bele bármelyik alapanyagból. A felsorolt fűszerek valamelyikéből – a hangulatomnak megfelelően – beleszórok egy mokkáskanálnyit. Újra összegyúrom, és már mehet is a tészta a deszkára. Előkapom a mama sodrófáját, és lisztezés mellett jó vékonyra nyújtom a tésztát. Kemence híján előmelegített sütőben sütöm meg a tésztát. Először 150-160 fokon 10-15 percig (a lényeg, hogy még ne piruljon meg), majd kiveszem, és ráteszem a megmaradt bolognai ragut, reszelek rá füstölt sajtot, és visszarakom a sütőbe. Ha a tészta széle megpirult, és a sajt is ráolvadt, akkor lehet teríteni!

 A ragu receptjéért kattints ide!

Még több cikk és recept pizza témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top