Ragacsos banános, szezámos-kókuszos palacsinta
Hozzávalók a palacsintához (4 főre):
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 300 ml tej
- 2 ek. olvasztott vaj
- 100 g búzaliszt
- díszítés: 1 ek. pirított szezámmag
Hozzávalók a karamellöntethez:
- 75 g vaj
- 100 g (nád) cukorszirup
Hozzávalók a karamellizált banántöltelékhez:
- 25 g vaj
- 8 db meghámozott, félbevágott banán
- 4 ek. kókuszreszelék
- 2 ek. porcukor
- fél lime
- 4 ek. cukrozott sűrített tej
Elkészítés
A palacsintatészta elkészítéséhez a lisztet és a sót egy előkészítő edénybe szórjuk, és a liszt közepébe egy kis gödröt vájunk. Ebbe ütjük bele a tojásokat, majd hozzáadunk egy kis tejet és a vaj felét. A közepétől kiindulva habarjuk, fokozatosan elegyítjük a lisztet a tojással, a tejjel és az olvasztott vajjal. Amikor az egész lisztet bekevertük, erősen keverjük mindaddig, amíg egy sima, sűrű tésztát kapunk. Ehhez fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet.
A karamell öntet elkészítéséhez a vajat és a (nád)cukor szirupot egy kisebb főzőedénybe öntjük és felforraljuk. A gázt kisebbre vesszük és a keveréket kb. 3 percig rotyogtatjuk, amíg besűrűsödik. Utána levesszük a tűzről és félretesszük. A banánokat porcukorban meghempergetjük, a vajat egy nem-tapadós (teflon) serpenyőben közepes tűzön megolvasztjuk. Beledobjuk a banánokat, s mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A sült banánt átrakjuk egy tányérra, és kevés zöldcitromlevet csavarunk rá. A serpenyőt kitöröljük, visszatesszük közepes lángra és kikenjük egy kevéssel a maradék olvasztott vajból. A serpenyőbe öntünk egy merőkanálnyi palacsintatésztát, és serpenyőt addig döntögetjük ide-oda, míg az egyenletesen be nem fedi a serpenyő alját. A palacsintát 1-2 percig sütjük, majd másik oldalára fordítjuk, és a lángot kicsire vesszük. A palacsintára helyezünk két darab karamellizált banánt, és a tetejükre egy-egy evőkanálnyi sűrített tejet csurgatunk. Ezt megszórjuk a kókuszreszelékkel és a palacsinta széleivel befedjük a tölteléket, azaz egy kis csomagot készítünk belőle. Ismét megfordítjuk, majd néhány percig sütjük, vigyázva arra, hogy 30 másodpercenként megfordítsuk. A megsült csomagocskát egy tányérra helyezzük, és melegen tartjuk, amíg a többit is elkészítjük (összesen négy csomagocskára van elegendő alapanyagunk). A palacsinta csomagocskákat előmelegített tálra helyezzük és kis négyzetalakú darabokra vágjuk. A tetejére karamell öntetet csepegtetünk és megszórjuk a pirított szezámmaggal. A maradék karamell öntetet külön szolgálhatjuk fel.
Vietnámi karamellás lazac ragacsos rizzsel
Hozzávalók 4 főre:
- 3 gerezd finomra szeletelt fokhagyma
- 4 szelet lazacfilé
- 3 ek. (lehetőleg vietnámi) halszósz
- 150 g porcukor
- 1 kis csokor finomra karikázott, vízben áztatott újhagyma
- 3-4 cm (julienne-re szeletelt) gyömbér
- ragacsos rizs
- 1 db finomra szeletelt chili paprika
- 1 kis csokor friss koriander
- 100 + 50 ml víz
- 2 db félbevágott kínai kel
Elkészítés
Helyezzünk a tűzhelyre egy nagyméretű, magasfalú serpenyőt vagy wokot és közepesen nagy tűzön melegítsük. Öntsük bele a vizet és a cukrot és főzzük 5 percig, időnként ide-oda döntögetve a serpenyőt, egészen addig, amíg sötét színű karamellt nem kapunk. Közben ne keverjük meg! Hozzáadjuk a fokhagymát, a chilit és a gyömbért, és jól összekeverjük. Hozzáöntjük az 50 ml vizet és a halszószt. Addig melegítjük, míg egyenletesen forrni kezd. Ekkor hozzáadjuk a lazac szeleteket és a kínai kelt, majd jól megforgatjuk, hogy a keverék rátapadjon. A lángot kisebbre vesszük, és még 6 percig főzzük, illetve addig, amíg a lazac teljesen át fő. Levesszük a tűzről és a koriander levelekkel valamint a vízből leszűrt újhagymakarikákkal díszítjük. Előmelegített edényekben, a meleg ragacsos rizzsel azonnal tálaljuk.
Vietnámi kávés panna cotta
Hozzávalók 6-8 főre:
- 1 csipet tengeri só
- 600 ml tejszín
- 4 ek. víz
- 1 tk. kakaópor
- 50 g porcukor
- 6 levél zselatin vagy 7 g por zselatin
- 1 vaníliarúd
- 400 g cukrozott sűrített tej
- 3 tk. instant kávépor vagy 50 g kávébab
Hozzávalók a kávés réteghez:
- 2 tk. víz
- 1 ek. porcukor
- 1 levél zselatin vagy fél teáskanál por zselatin
- 120 ml frissen főzött presszó kávé
Elkészítés
A tejszínt egy lábosban közepes tűzön melegítjük és hozzáadjuk egymás után a sűrített tejet, a vanília rudat és a vanília magokat, a cukrot és a sót. Forraljuk fel, és szükség szerint keverjük meg, hogy a cukor teljesen elolvadjon, majd zárjuk el a tüzet, és hagyjuk 10 percig összeállni. Vegyük ki a vanília rudat.
A tejszínkeverék felét átöntjük egy másik fazékba, és beleszórjuk a kávészemeket és a kakaóport. Felforraljuk, és közben kevergetjük, hogy jól elkeveredjen, majd félretesszük 20 percre, hogy az ízek jól összeérjenek.
Átszűrjük egy kancsóba, majd egy tiszta főzőedénybe visszaöntjük.
Dekoráció: csokoládé bevonatú kávészemek, vagy 1 teáskanál jó minőségű instant kávépor.
A dublini születésű 28 éves (de 16-nak látszó) Donalt a magyar nézők már ismerhetik a “Srác fakanállal” műsorból. A tehetséges fiú közel tíz évvel ezelőtt popsztárnak indult, ám kiskorától fogva érdekelte a főzés, szüleitől, akik éttermeknek szállítottak gyümölcsöt és zöldséget, sokat tanult a különböző ételekről. Gasztronómiai karrierje 2007-ben kezdődött, amikor elindította főzős blogját (Good Mood Food), és főzős videókat kezdett megosztani a YouTube-on, amelyek révén nagyon hamar nagyon népszerű lett. Ma már több saját műsora és szakácskönyve van, amelyekhez sokszor maga készíti az ételfotókat is. A zenéléssel időközben felhagyott, azt mondja, a főzés sokkal kreatívabb dolog, nagyobb teret ad az önkifejezésnek, mint egy bandában énekelni. Tavaly szerződést kötött a január óta már magyarul is elérhető Food Network tévécsatornával. A “Kövesd Donalt!” első, már leforgatott évadában Donal Vietnamban utazgatott, kóstolgatott és főzött.
A “Kövesd Donalt … Vietnamba!” augusztus 28-tól látható a Food Network csatornán.
Még több vietnami recept:
- Így készül a vietnámi palacsinta
- Vietnámi ebéd: csípős csirke gyömbérrel és citrommal
- Vietnámi nyári tekercs mogyorómártással