A paradicsomleves elkészítésének számtalan módja ismert. Erre a levesre igaz lehet a mondás, mely szerint ahány ház, annyiféleképpen főzik. Készülhet édesen, betűtésztával, mint egykoron a napköziben, de sós, sajttal megszórt olaszos változata is mennyei. Ez utóbbi receptjét osztjuk meg veled. Főzz gyorsan, egyszerűen mennyeien finom paradicsomlevest, melyben egészen biztosan nem fogsz csalódni.
A krémes paradicsomleves hozzávalói 4 személyre
- 7 dl passzírozott paradicsomlé vagy másfél kg megfőzött paradicsom átpasszírozott leve
- 5 dl víz
- 1 vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál angol zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- fél mk. szárított kakukkfű vagy egy friss ágacska
- fél mk. szárított bazsalikom vagy 3-4 friss levél
- 1 ek. liszt
- fél dl tejszín vagy 3 púpozott ek. tejföl
- ízlés szerint só, bors
- 2 ek. olívaolaj
A krémes paradicsomleves elkészítése
Főzőedényben forrósítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg rajta az apró kockákra vágott vöröshagymát. Öntsd fel a paradicsomszósszal és a vízzel. Sózd, borsozd, ízesítsd a fűszerekkel, fokhagymával, majd a karikákra vágott sárgarépát és a két zellerszárat is add a paradicsomleveshez.
Lassú tűzön a forrástól számított 15-20 percig főzd. Ha megpuhult a sárgarépa, vedd ki a zellerszárakat, majd turmixold össze a levest. A tejszínnel vagy tejföllel csomómentesre kevert lisztet folyamatos kevergetés mellett öntsd a forrásban lévő levesbe. Forrald néhány percig.
A paradicsomlevest tálalhatod reszelt sajttal vagy vékony karikákra szeletelt sós palacsintával, de megszórhatod apróra vágott friss petrezselyemzölddel, metélőhagymával is.
További paradicsomos és levesreceptek az NLCafén
- Gyors és finom vacsora: paradicsomos cukkinifasírt
- Így készíthetsz mennyei aszalt paradicsomos melegszendvicset
- Így készül a kecskesajtos, paradicsomos lepény
- Így készülnek a legfinomabb cipós levesek
- Az ősz legfinomabb étele a krémes sütőtökleves
Fotók: Pinterest