Nem szeretnénk most elmagyarázni, miért fontos, hogy gyerekeink ne csak otthon, hanem az óvodákban, iskolákban is megfelelő és egészséges ételekhez jussanak. Mutatunk inkább pár mintamenüt, a világ minden szegletéből, ahol nem kell konzultációt összehívni egy tápláló ebéd megfőzésére.
1. Franciaország
Tévedés azt gondolni, hogy a francia gyerekek csak sajtot esznek sajttal. Tény, hogy sokkal változatosabban fogyasztják, mint mi, de emellett halat, zöldségeket és sok gyümölcsöt is kapnak a menzán.
2. Spanyolország
A mediterrán étrend előnyeiről már mindenki hallott, így nem csoda, hogy ezeken a vidékeken élő iskolások étkeznek a legegészségesebben. Olívaolaj, fokhagyma, tenger gyümölcsei – mindennapi szereplők a menüben.
3. Thaiföld
Az köztudott, hogy a thai ételek úgy általában egészségesek. Nagy százalékban tartalmaznak rizst vagy tésztát köretként. A helyi gyerekek kedvence a főtt csirke rizzsel, citromfüves leves.
4. Olaszország
Az olaszok pedig nem csak tésztát esznek, bár kétségkívül nagy mesterei. Nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, sőt egy állami rendelet alapján a közétkeztetésben csak helyi és biogazdaságokból származó alapanyagokat használhatnak fel. Így lehetséges, hogy az iskolai ételek egészségesebbek néha, mint amit otthon kapnak.
5. Finnország
Lehet, hogy hidegebb van, mint a mediterrán vidékeken, de ez nem azt jelenti, hogy a finn iskolások teletömnék magukat szénhidrátokkal, hogy ne fázzanak. Gyakran fogyasztanak bogyós gyümölcsöket, és télen sok meleg leves kapnak. Köretnek pedig zöldborsót, sárgarépát, salátát és teljes kiőrlésű kenyeret esznek.
6. Brazília
A brazil konyha nem sokkal egészségesebb, mint a magyar, de sok hüvelyest fogyasztanak rizzsel és sertéshússal. A desszert gyakran banánpuding.
7. Dél-Korea
Mivel az itteni ételek nyomokban sem emlékeztetnek az angolszász gyorskajákra, már nyert ügyük van a koreai iskolásoknak. Fehérje hús és tofu formájában van jelen, amit rövid ideig hőkezelt zöldségekkel kínálnak.
8. Görögország
Mediterrán ország lévén a görögök számára is végtelen mennyiségű egészséges alapanyag áll rendelkezésre: saláták, paradicsomból és uborkából, bárányhús és töltött szőlőlevél, joghurt és gránátalma, hogy csak a legmenőbbeket említsük.