Sült cékla-sütőtök-saláta fetával
Hozzávalók (4 személyre):
1 közepes sütőtök (kb. 1 – 1,5 kg)
6 darab közepes méretű cékla
3 ek. olívaolaj
15-20 dkg feta
1 csokor petrezselyem
Só, bors
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A céklát és a sütőtököt meghámozzuk, és egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.
Egy nagy tepsire borítjuk a zöldségeket, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
A tepsit lefedjük alufóliával, és a zöldségeket 40-45 perc alatt megsütjük.
A puhára sült céklát és sütőtököt tálra szedjük, rámorzsoljuk a fetát, és megszórjuk aprított petrezselyemmel.
Elkészítési idő: 1 óra
Meleg gesztenyés kelbimbósaláta pirított baconnel
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg kelbimbó tisztítva
15 dkg kockázott bacon
20 dkg tisztított, főtt gesztenye
5 ek. vaj
Só, frissen őrölt bors
Fél csokor petrezselyem
Elkészítés:
A kelbimbók külső leveleit eltávolítjuk, majd lobogó, sós vízben 7-8 perc alatt puhára főzzük.
Amikor megpuhultak leszűrjük.
A bacont a vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a megfőtt kelbimbókat, és körülbelül még 3 percig pirítjuk.
A gesztenyéket félbe vágjuk, és a baconös kelbimbóhoz adjuk.
Az egészet sózzuk, borsozzuk, végül megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.
Elkészítési idő: 25 perc
Mézes-kakukkfüves körtesaláta kék sajttal
Hozzávalók (4 személyre):
6 db érett körte
2 nagy fürt kék szőlő
4 marék friss salátalevél
15 dkg pirított török mogyoró
15 dkg kék sajt (gorgonzola, stilton vagy roquefort)
6 ek. olívaolaj
1 citrom leve
Fél tk. szárított kakukkfű
2 ek. méz
Elkészítés:
A körtéket meghámozzuk, és felszeleteljük. A szőlőt leszemezzük, megmossuk.
Az öntethez az olívaolajt kikeverjük a citrom levével, a mézzel és a kakukkfűvel.
Tányérra helyezzük a salátát, a körtét, a szőlőt, majd rámorzsoljuk a kék sajtot, megszórjuk a pirított mogyoróval, végül meglocsoljuk az öntettel.
Elkészítési idő: 15 perc
Még több saláta az NLCafén:
- Saláták a világ körül 2 percben
- Cukkinisaláta vacsorára
- Zöldbabos tonhalsaláta paradicsommal