A nyugati étrendben az áfonya az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Rendkívül ízletes, könnyen kezelhető, és nemcsak a tápértéke magas, hanem az antioxidáns-tartalma is. Felhasználásának legismertebb formája, ha süteménybe kerül, illetve mint ízletes lekvár, ami kevés borral, fűszerekkel feltunningolva ünnepi sültek mellé is gyakran kerülhet. Nézzünk most néhány ötletet arra, milyen formában tudnánk többet enni belőle.
Fordított áfonyás torta
Hozzávalók:
30 dkg áfonya
20 dkg cukor
12 dkg vaj
3 tojás
60 ml olaj
20 dkg liszt
1 kk. sütőpor
½ kk. szódabikarbóna
150 ml tej
5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsünk elő egy kerek pitesütő formát, és kenjük ki kevés vajjal.
Az áfonyát fél bögre cukorral főzzük össze, amíg a cukor felolvad. Szórjunk hozzá egy kevés fahéjat. Egyenletes rétegben kanalazzuk bele ezt a szószt az előkészített piteformába.
Egy tálban keverjük krémesre a puha vajat a cukorral. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, mindig átkeverve. Keverjük bele az olajat, a tejet, legvégül a sütőporral elkevert lisztet. Szórjuk bele a szeletelt mandulát, és kenjük egyenletesen az áfonyára.
Süssük kb. 40-45 percig, amikor már nem ragad a tészta a beleszúrt fogpiszkálóra. Hagyjuk a tortát hűlni, legalább 20 percig, majd lazítsuk meg a széleit, és fordítsuk át egy tálba. Ha a tál aljába beleragadna néhány áfonyaszem nyugodtan kanalazzuk vissza a sütire.
Áfonyás, csirkés saláta
Hozzávalók:
2 bögre vegyes saláta-keverék
1 bögre friss áfonya
2 szál újhagyma, felszeletelve
5 dkg kék sajt
főtt csirkemell
Az öntethez:
6 ek. olaj
3 ek. fehér borecet
2 kk. méz
1 kk. mustár
só, bors
Az öntet hozzávalóit tegyük egy zárható üvegbe, és rázzuk jól össze.
A főtt vagy sült csirkemellet szedjük szét kisebb falatkákra.
Rendezzük egy tálra a salátát, a hagymát, a sajtot, a megmosott áfonyát, és keverjük össze.
Locsoljuk meg az öntettel. Halmozzuk a saláta tetejére a csirkemelldarabkákat.
Áfonyás kompót
Hozzávalók:
20 dkg áfonya
3-4 kk. méz vagy juharszirup
2-3 ek. víz
1 citromlé
½ kk. őrölt fahéj
Tegyük egy lábosba a fekete áfonyát, adjuk hozzá a mézet vagy a juharszirupot, öntsünk hozzá kevés vizet, citromlevet, plusz a fahéjat, és főzzük össze. Időnként kevergessük át a szószt, és főzzük 6-8 percig, amíg kissé besűrűsödik. Melegen és hűtve is tálalhatjuk sült húsok,sajtok, szendvicsek mellé.
Még több áfonyás recept az NLCafén:
- Csirke áfonyaszósszal
- Áfonyás-joghurtos szelet – egy falat nyár
- Áfonyás sajttorta