Sült paprika juhtúróval
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 piros kaliforniai paprika
- 80 g juhtúró
- egy nagy csokor petrezselyemzöld
- ½ kezeletlen citrom frissen facsart leve és lereszelt héja
- só, frissen őrölt fekete bors
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, sütőpapírral kibélelt tűzálló tálra helyezzük, és 220 °C fokra előmelegített sütőben (félidőben megfordítva) addig sütjük, amíg a héjuk felhólyagosodik.
A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, és összekeverjük 1/2 citrom frissen facsart levével.
A sült paprikák héját lehúzzuk, a magokat, az ereket és a csumákat eltávolítjuk. A paprikahúst lecsöpögtetjük, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük az olívaolajjal, és egy tányérra helyezzük. A juhtúrót a paprika tetejére morzsoljuk, megszórjuk a citromos petrezselyemzölddel valamint a reszelt citromhéjjal, és langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Juhtúrós-bazsalikompesztós metélt
Hozzávalók 4 személyre:
- 320 g tojásos hosszúmetélt tészta
- 80 g juhtúró
- 60 g megmosott és alaposan megszárított friss bazsalikomlevél (szár nélkül)
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1/2 kk. durva tengeri só
- 1 ek. dióbél
- kb. 50 ml extra szűz olívaolaj
- 40 g érlelt juhsajt frissen reszelve
Elkészítés:
A dióbelet száraz serpenyőben megpirítjuk. A fokhagymagerezdet megpucoljuk.
A tésztát lobogó, sós vízbe dobjuk.
A bazsalikomleveleket, a sót, a pirított dióval és a fokhagymával együtt, mozsárba (esetleg konyhai robotgépbe) tesszük, és az olívaolajat lassanként hozzácsorgatva pépesre zúzzuk. Hozzákeverjük a juhtúrót, majd a szószt kb. egy deciliternyi tészta főzővízzel elkeverjük.
A közben kifőtt metélt tésztát leszűrjük, elkeverjük a diós-bazsalikompesztós-juhtúrós szósszal, és tányérokra szedjük. A tésztakupacok tetejére egy kevés érlelt juhsajtot reszelünk, és azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Juhtúróval töltött gombafejek
Hozzávalók 4 személyre:
- 24 csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- egy kis csokor petrezselyemzöld
- 50 ml száraz fehérbor
- 100 g juhtúró
- 300 g hámozott, darabolt paradicsom
- só, frissen őrölt fekete bors
- 3 ek. zsemlemorzsa
- extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A gombákat megtisztítjuk, szárukat kitörjük, apróra vágjuk, a fejeket félretesszük. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd a petrezselyemzölddel együtt finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, beledobjuk a hagymát, majd a fokhagymát, és közepes lángon kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított gombaszárat és a petrezselyemzöldet, megsózzuk, megborsozzuk, majd felöntjük a fehérborral, és az egészet még 5 percig pároljuk.
A hámozott, darabolt paradicsomot egy tűzálló tálba öntjük, sóval, frissen őrölt fekete borssal és néhány csepp olívaolajjal fűszerezzük.
A juhtúrót és a zsemlemorzsa kétharmadát elkeverjük a hagymás-petrezselymes párolt gombával. A kapott masszát a gombafejekbe töltjük, és a fűszeres paradicsommártásra ültetjük. A tetejüket megszórjuk a maradék zsemlemorzsával, meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, és 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Még több juhtúrós recept:
- Kihagyhatatlan! Így készül a juhtúrós pogácsa
- Mi legyen a vacsi? Juhtúrós melegszendvics!
- Kapros juhtúróval töltött csirkecomb