Recept: különleges sütőtökös fánk

nlc | 2015. Október 15.
Az ősz slágere a sütőtök. És ez a sütőtökös fánk is egészen biztosan az lesz. Próbáld ki még ma. Kínálhatod gazdagabb leves mellé második fogásnak, desszertnek, de hétvégi reggelinek vagy uzsonnára is kiváló étel.

Ez az egyik legjobb őszi recept, amint idén mindenképpen ki kell próbálnod. A fánk a sütőtöknek köszönhetően könnyű és lágy lesz, nem szárad ki, hűvös helyen akár két napig is frissen tárolhatod. Kiváló reggeli vagy uzsonna lehet a gyerekeknek, vagy csak úgy, ha különleges édességre vágysz. A megadott mennyiség 18-20 sütőtökös fánk elkészítéséhez elegendő.

A sütőtökös fánk hozzávalói

Hámozd meg, távolítsd el a magjait és kockázd fel a sütőtököt a fánk első lépéseként. Kevés vízben fedő alatt kb. 15-20 perc alatt főzd puhára. Öntsd le a vizet, és pürésítsd. Ha túl száraz lenne, 1-2 evőkanálnyi főzővizet adhatsz hozzá.

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Ha van fánksütőtepsid, akkor azt vajazd ki. Normál tepsiben is megsütheted a sütőtökös fánkokat, ez esetben sütőpapírral béleld azt.

Keverőtálba mérd ki a lisztet, add hozzá a sütőport, a sót és a fűszereket. Alaposan keverd el.

Egy másik tálba öntsd a cukorhoz az olajat, folyamatos kevergetés mellett add hozzá egyesével a tojásokat, a sütőtökpépet és a vaníliaaromát. Ha szükséges, turmixgép segítségével keverd simára. Kanalanként adagolva add a fűszerkeverékes lisztet a sütőtökös hozzávalókhoz.

A sütőtökös fánk tésztájából 18 golyót formálj. Ha túl lágy lenne, kevés lisztet adhatsz hozzá. A golyókat lapítsd el kissé, és a közepét ujjaddal lyukaszd ki. Tedd a fánksütőtálba vagy fektesd a sütőpapírra. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára.

Az elkészült fánkokat fahéjas porcukorral meghintve melegen tálald. Hidegen fogyasztva is kiváló étel.

További fánk és sütőtök témájú receptek az NLCafén

Fotó: Pinterest

Exit mobile version