Próbáld ki ennek a különleges fűszeres sütőtökös tortának a receptjét, amely töltelék nélkül készül, lágy és omlós, de mégsem száraz. Hűvös helyen tárolva napokig friss marad, persze csak akkor, ha elég sokat sütsz belőle, és nem fogy el pillanatok alatt. A sütőtökös torta elkészítése nem különösebben bonyolult feladat, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.
A fűszeres sütőtökös torta hozzávalói
A tésztához
- 35 dkg univerzális liszt
- 50 dkg megtisztított, felaprított sütőtök
- 6 púpozott evőkanál barna cukor vagy nyírfacukor
- 1 nagy tojás
- 8 evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszzsír
- 3 evőkanál joghurt vagy kókusztej
- 1 teáskanál szódabikarbóna vagy fél zacskó sütőpor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
- negyed teáskanálnyi reszelt gyömbér
- 1 mokkáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál méz
- fél mokkáskanál só, illetve ízlés szerint lehet több is
A cukormázhoz
- 16 evőkanál porcukor
- 2 tojásfehérje
A fűszeres sütőtökös sütemény elkészítése
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
A lisztben keverd el a szódabikarbónát vagy sütőport, a fűszereket, a sót és a cukrot. Add hozzá az előzőleg kevés vízben megfőzött és pürésített sütőtököt, a tojást, a vajat, a vaníliakivonatot és a mézet is. Alaposan keverd el az összetevőket.
Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt piteformába, tepsibe öntsd a tésztát, majd told az előmelegített sütőbe és süsd kb. 15 percig, illetve addig, amíg a sütőtöktorta teteje aranybarnára pirul.
A cukormázhoz a tojásfehérjét a porcukrot lassan adagolva verd föl kemény habbá. A sütőből kivett és kihűtött torta tetejét vékonyan kend meg a cukormázzal, és hűvös helyre téve hagyd megdermedni. A maradék mázhoz hozzákeverhetsz 1-2 néhány csepp ételszínezéket, amellyel meglocsolhatod, díszítheted a sütőtöktortát.
További sütőtökös recept az NLCafén
- Így készül a legfinomabb sütőtökös tekercs
- Sütőtökös crème brûlée – mindenképpen ki kell próbálnod
- Az ősz legfinomabb levese: krémes sütőtökleves
- Főzz velünk: így készül a kókusztejes sütőtökleves
Fotó: Pinterest